Шумадијска торта – по рецепту наших бака

Ова торта је традиционални слаткиш из Шумадије, који карактеришу намирнице које су управо са овог подручја

Ова торта је традиционални слаткиш из Шумадије, који карактеришу намирнице које су управо са овог подручја, суве шљиве, мед, ракија препеченица… Воле је сви путници намерници, а пошто се једноставно припрема, ово је права прилика да обрадујете најмилије.

Састојци:

  • испеците 10 палачинки
  • 300 гр млевених ораха
  • 100 мл багремовог меда
  • 100 мл млека
  • 500 гр сувих шљива
  • 50 мл ракије препеченице
  • 150 мл слатке павлаке
  • 4 беланца
  • 250 гр шећера
  • кесица ванилин шећера

Припрема

Орахе прелијете врућим млеком, додајте мед и ванилин шећер. Затим додајте 400 грама ситно сечених шљива које сте претходно прелили ракијом.

Када се фил охлади, додајте улупану павлаку и филујте палачинке, те их слажите једну на другу. Беланца и шећер добро умутите у чврсти снег и премажите целу торту и украсите преосталим сувим шљивама из препеченице.

Торту затим ставите у рерну загрејану на 200 степени, пеците око четири минута да благо порумени и добије ватрену боју.

Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone

Оставите коментар