Сутра „Дан без аутомобила“

Светски дан без аутомобила обележава се сваког 22. септембра у више од хиљаду градова

Светски дан без аутомобила обележава се сваког 22. септембра у више од хиљаду градова. Тој акцији у уторак, седми пут прикључиће се и град Крагујевац заједно са Ђачким парламентом Прве крагујевачке гимназије.

Поносни смо што идемо у корак са светом и што ћемо и ове године организовати сада већ традиционалну манифестацију “Eco Street party“ – рекла је на данашњој конференцији за медије Мина Јевтовић ПР менаџер. И ове године манифестацију организује Ђачки парламент Прве гимназије у сарадњи са Удружењем младих ентузијаста, а уз подршку града Крагујевца. Као и сваке године до сада, у уторак 22. септембра за саобраћај ће бити затворена улица Краља Александра I Карађорђевића. Ми смо за све наше суграђане од 7 до 77 година припремили пригодан програм и низ акција еколошког, забавног и едукативног карактера. Поред представа и изложбе скулптура од еколошких метријала, биће приређена и модна ревија, ове године први пут од еко материјала, као и караоке журка. Такође, биће организована и акција добровољног давања крви. Можемо да се похвалимо, истакла је Мина Јевтовић, да је у претходних шест година у тој акцији учетвовало 300 људи.

Наш циљ као локалне власти је да млади имају у понуди више алтернативних садржаја и да могу на квалитетан начин да проводе своје слободно време – рекао је Обрад Турковић помоћник градоначелника за информисање и унапређење положаја младих. Најбитније је да ће млади у оквиру манифестације Дан без аутомобила научити нешто ново о заштити животне средине, али и да ће се дружти, стећи нова пријатељства. Нама је важно да нам се обратио Ђачки парламент са жељом да организује “Eco Street party“, а да смо ми омогућили услове за реализацију. Обезбедили смо финансијска средства, затварање улице за саобраћај и све друго што је неопходно да тај дан прође у најбољем реду. То и јесте наша идеја да омладинску политику и живот младих креирају и спроводе млади и њихове организације, а да град само ствара услове за реализацију. Тиме се они на адекватан начин развијају, имају споствени активизам, међусобно се друже и социјализују. Наша су врата увек отворена, подсетио је Турковић и за све друге омладинске организације које мисле да град може да им помогне у реализацији идеја и пројеката.

Иначе, Ђачки парламент Прве гиманзије, рекао је том приликом председник Лазар Живановић најстарији је јужно од Саве и Дунава и до сада је кроз ту организацију прошло 500 средњошколаца. Из њиховог рада изнедриле су се бројне акције и манифестације као што су Хоћу – нећу баш тај факултет, Позоришни сусрети ученика гимназија Србије, спортски турнири али и Eco Streeet party.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.