TAI ČI ČUAN – Крагујевац

Први Таи Чи клуб на Балкану је почео са радом у Београду почетком 70-тих година прошлог века. Њега

Први Таи Чи клуб на Балкану је почео са радом у Београду почетком 70-тих година прошлог века. Њега је основао данашњи технички директор Таи Чи Чуан Савеза Србије, господин Марио Тополшек. Таи Чи Чуан Савез Србије је основан 2006. године и представља круну постојања ове вештине на нашим просторима. Окупља клубове и секције из Београда, Панчева, Вршца, Беле Цркве, Новог Сада, Зрењанина, Параћина и Крагујевца.

ШТА ЈЕ ТАИ ЧИ ЧУАН?

Таи Чи Чуан је универзална вештина специфичних покрета, која доводи до јединства ума (мозга) и тела кроз покрет свих делова тела, као целине, до правилног природног дисања и дубинске релаксације, до савршене равнотеже и спознаје унутрашње алхемије људског тела.

На тај начин се тело природно чисти и ослобађа од токсина и стреса, мозак долази у стање активне будне релаксације и свесности, а то је стање када се ум и тело одмарају и регенеришу, када се у уму активира мудрост, интелигенција, логика, интуиција – када мозак оправља грешке у функцијама и органима тела.

Легенде кажу да је Таи Чи Чуан настао негде у давним временима, а да долази са планине Wudang. На почетку је Таи Чи Чуан имао неколико једноставних покрета, који су били пуни есенције и представљали концентрат ове јединствене вештине. Касније, кроз векове, настали су многи правци и школе Таи Чи Чуана, покрети су се проширивали и проширивали, а што траје и до данашњих дана. Нажалост, негде успут је нестала есенција изворне Таи Чи Чуан вештине, а самим тим и њен ефекат.

Таи Чи Чуан есенција – метода „спонтаног круга“ је врло тешка вештина за разумевање. Ради се о вештини круга (ротације) која настаје у уму, преноси се намером ума, преко животне силе до тела. У опуштеном и слободном телу се ствара ротациона вибрациона сила, која се може врло ефикасно употребити у вештини борења или у јачању индивидуалне силе. Култивисање ове вештине нема ништа заједничко са употребом физичке силе мишића у покрету. У овој вештини не постоји форма неког договореног покрета, све је природно у савршеној хармонији ума и тела, у бесконачним круговима који се шире и сакупљају, који немају ни почетак ни крај. Кроз полаган покрет постиже се брзина ветра, кроз релаксацију мишића и тетива, постиже се снага тигра.

У вежбању вештине Таи Чи Чуан долази до природног истезања и укорењивање тела. Вежбе истезања кроз покрет Таи Чи Чуана опуштају и враћају нормалну дужину мишићима и тетивама, који се у разним ситуацијама, као што су стрес, трауме, погрешне емоције, неактивност или преактивност, или погрешна физичка активност, стежу и скраћују. Скраћивање мишића и тетива доводи до десиметрије целог тела, а што може имати негативан ефекат на функције целог тела.

Фини и полагани покрети целог тела помажу да се ум и тело „отворе“, ојачају и развију неуронски путеви, да се активира и омогући повезивање разних делова мозга. То може довести до репрограмирања блокираних рецептора (мождане ћелије у мишићима) које нам дају информације о положају нашег тела у простору, а што нам омогућава бољи приступ целом систему мозга и тела.

Укорењивање – центрирање је способност активирања „централне линије“ или централног баланса тела (менталне и физичке равнотеже), или интеграције и синхронизације леве и десне половине тела, доње и горње половине. Укратко – укорењивање и центрирање се остварује спонтано када се једном овлада здруженим покретима очију, руку, ногу и целог тела, који се намером ума дешавају у сваком тренутку покрета.

Неспособност Таи Чи Чуан практиканата да кроз свој покрет покаже горе наведено, показује нејединство ума и тела, слабе функције мозга, слабу комуникацију: мозак-нервни систем-тело, неспособност доживљаја и изражавања својих осећаја и емоција (могући прикривени страх и агресивност), а све то указује да је практикант Таи Чи Чуана остао на нивоу почетника, без обзира на године вежбања и код кога је учио ову вештину. Полагани покрети и „махање“ рукама без употребе ума је само егзибиција, која нема никакав ефекат.

Покрети у Таи Чи Чуан су полагани, флуидни (континуални), са природним дисањем уз дубинску релаксацију ума и тела. При вежбању Таи чи чуана није потребна физичка снага или брзина, па је тако ова вештина доступна свима, старима и младима, женама и мушкарцима, здравима и људима који имају неки проблем. У целом свету милиони људи вежбају Таи Чи Чуан као природан пу за одржавање доброг здравља и дуговечности. Таи Чи Чуан се може вежбати у свако доба и на сваком месту, индивидуално или у групи, а за то није потребна никаква посебна опрема.

12345

КОРИСТ ОД ВЕЖБАЊА ТАИ ЧИ ЧУАНА

У Кинеском научном институту у Пекингу спроведена су многа истраживања и тестови у вези позитивног учинка Таи Чи Чуан вежби на љдско здравље. Тестови су показали да кроз вежбање ове вештине долази до активности и равнотеже у функцијама леве и десне хемисфере мозга, што је добра превентива против можданог и срчаног удара. Истраживања која су обављена на групама људи разних занимања, спортистима који су били под стресом од префорсираног тренинга, показала су како се после само 5 минута вежбања Таи Чи Чуана ритам можданих струја кретао 10-7 Хз, што показује једно савршено мирно и опуштено стање , где вибрације можданих струја указују на стање слично ономе за време спавања и одмора.

Спортисти који су редовно вежбали Таи Чи Чуан повећали су природне способности свога ума и тела: боља координација покрета, бољи рефлекс и реакције, више снаге и брзине, одсуство повреда, боље здравље …
Тестови и истраживања која су обављена на људима 65-85 година старости, који су боловали од артериосклерозе, сенилности, остеопорозе, дегенеративне деформације зглобова, високог холестерола, високог или ниског притиска – показали су да се њихово стање после само 6 месеци вежбања Таи Чи Чуан вештине знатно поправило. Они који су имали тешкоће у кретању и одржавању равнотеже тела, после само неколико месеци вежбања, почели су се кретати без проблема. Испитивања су показала како им се знатно поправила циркулација и квалитет крви, меморија, а њихов мозак је показивао врло живу менталну активност.

Вежбање таи чи чуана одржава у добром стању кости, зглобове и кичму, тетиве и унутрашња ткива, мишиће – ова вештина има велики позитиван ефекат на функције нервног система и мозга, респирацију, циркулацију крви и функције срца, варење, ендокрини систем, итд. Ова вештина врлоуспешно отклања стрес, депресију, забринутост, страх и разне неурозе, зависност, разне токсине. Свакодневно вежбање ове вештине доводи до регенерације ума и тела, тако да се блокирано и непокретно отвори, тврдо омекша, скамењено оживи, хаотични ум се умири, немирно срце се утиша …

Употреба Таи Чи Чуан вежби је практично неограничена. Оне се могу користити као превентива, као помоћ у разним врстама терапије, у корекцији многих проблема, као што су лоше држање тела, проблеми овисности, слабо и неправилно дисање, слаба виталност ума и тела.

Лоше функције мозга, хемијски токсини у телу, један су од главних разлога што деца имају проблеме у школи (лоше учење, слаба пажња и концентрација, лош рукопис, лоше држање тела, лоша координација и употреба тела, лош имунитет, хиперактивност, агресивност)

Многе светске фирме и компаније одвајају значајна средства за финансирање програма који помаже њиховим запосленим да науче вештину употребе ума и тела – Таи Чи Чуан. Резултати који се показују широм света су изванредни.

Људи који вежбају Таи Чи Чуан су здравији, радоснији, боловања су смањена за више од 70%, продуктивност и квалитет рада су се повећали, боља је концентрација и менталне функције, боља координација и хармонија покрета, бољи међуљудски односи, боља прилагодљивост на разне услове и промене које захтева посао, а чим су, избегнуте многе трауме и стрес, који су последица и данак који погађа данашњег човека.

КО МОЖЕ ДА ВЕЖБА ТАИ ЧИ ЧУАН

Таи Чи Чуан могу вежбати сви, стари и млади, жене и мушкарци, здрави и болесни. У Кини је уобичајено да се у парковима и трговима могу срести хиљаде вежбача свих узраста, чак и стогодишњака, који своју младоликост, виталност и дуговечност дугују свакодневном упражњавању таи чи чуана. Може се вежбати ујутру, увече, на паузама, у канцеларијама, код куће, а одређене вежбе дисања и концентрације се могу изводити чак и седећи и лежећи.

Таи Чи Чуан Крагујевац држи бесплатне тренинге особама са инвалидитетом (у Соколани) и свим оболелим суграђанима који имају проблем са реуматоидним артритисом, остеопорозом, мултипле склерозом… Таи Чи Чуан је од стране Светске здравствене организације проглашен званичним начином алтернативног лечења и за многе болести упражњавање ове вештине представља готово једину дозвољену физичку активност.

У Крагујевцу се тренинзи одржавају понедељком, средом и петком од 20 часова у холу Основне школе „Милутин и Драгиња Тодоровић“.

Током лета тренинзи се одржавају испред Музеја у Шумарицама понедељком, средом и петком од 18 часова. У случају кише тренинг се одржава наредног дана у Соколани у 18 часова.

О терминима тренинга као ио промотивним тренизима за све заинтересоване можете се информисати на званичној фејсбук страници ТАИ Чи ЧУАН Крагујевац или путем телефона 062 822 88 19.

За све информације можете се обратити Весни Лечић Миловановић путем телефона на 062 822 88 19.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.