Таксисти поново у штрајку

Пошто ништа није предузето, таксисти су најавили нове протесте испред градске управе

На основу заједничког договора да састанке одржавају једном недељно, у циљу превазилажења проблема са нелегалним такси превозом у граду, представници Удружења таксиста СИТАК, јуче су се сусрели са представницима града. Састанку су у име града присуствовали Далибор Јекић, члан Градског већа за привреду, Андреја Илић, начелник Градске управе за комуналне и инспекцијске послове и Мирослав Пауновић, начелник Градске управе за привреду.

Члан Градског већа, Далибор Јекић истакао је да постоји огромна воља од стране града да ову сферу што пре уреди, што је и потврђено на састанку са градоначелником и начелником Шумадијског управног округа, који је одржан прошле недеље и на коме је усаглашено да се што пре крене у прирему нове одлуке о ауто-такси превозу која би требало да се нађе на дневном реду Скупштине града, већ у септембру.

Начелник Градске управе за комуналне и инспекцијске послове, Андреја Илић истакао је да је након прошлонедељног састанка са представницима шитаке-а, 23. и 24. јула, Комунална полиција обавила акцију појачане контроле ауто-такси превоза на такси стајалиштима код Радничког, у Змај Јовиној код Стоматологије, у Атинској преко пута Тржнице на Аеродрому, на углу Владимира Роловића и Града Караре, код Великог парка, Централне радионице, у Грошници. Током ова два дана Комунална полиција је извршила контролу 124 такси возила и наложила мере из своје надлежности.

Представници СИТАК-а затражили су још оштрију контролу нелегалних таксиста и најавили ново протесно окупљање за данас. Они су од представника града затражили контролу таксиметара и такси легитимација, као и да, на основу резултата контроле такси превоза буду затражени званични подаци из ПИО фонда о пријави на обавезно социјално осигурање и да се све нерегуларности проследе инспекцији рада.

– Члан Градског већа је тражио од нас да обуставимо протесте и обећао тренутно спровођење низа мера, радњи и поступака са циљем системског уређења овог подсистема јавног превоза. Подсећамо јавност да смо прихватили предлог, али под условом да Далибор Јекић до 27. јула реши проблем у области такси превоза на територији града, проблем незаконите манипулације таксиметри од стране одговорних лица у појединим такси организацијама. Носиоцима такси превоза, који функционишу у појединим такси организацијама, забрањена је употреба баждарених таксиметара. Имамо тренутно ситуацију да преко цетири стотине возила у Крагујевцу не користи таксиметре тј. Наплаћује услуге такси превоза преко таблет рачунара, који нису Законом предвиђени за ту сврху. Наведени уређаји могу да се користе искључиво као средство за комуникацију – наводе у СИТАК-у.

У крагујевачком Удружењу таксиста истичу да су на јучерашњем састанку констатовали да ништа није предузето, те у приморани да наставе јавне скупове испред Управе града Крагујевца и немају морално право да прекину исте док не добију системски уређену област ауто-такси превоза на територији града.

– Имамо сазнања са терена да надлежне службе нису зауставиле незакониту манипулацију таксиметри од стране одговорних лица из појединих такси организација. Нећемо ни да помињемо да је на поменутом састанку обећано спровођење потпуне легалности и заустављање превоза по цени карте тзв. линијског таксија. Претходно наведено су забележили и представници медија, који су присуствовали поменутом састанку – закључују у СИТАК-у.

Представници града ће данас одржати састанак са представницима свих такси удружења која обављају такси превоз у граду како би их упознали са пооштреним мерама контроле ауто-такси превоза и најавили измену одлуке о ауто-такси превозу.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.