У јавном сектору у Крагујевцу 246 људи мање до фебруара

Одлука која ће изазвати највише пажње одборника али и јавности, на последњој овогодишњој седници градског парламента, је Одлука

Одлука која ће изазвати највише пажње одборника али и јавности, на последњој овогодишњој седници градског парламента, је Одлука о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе града Крагујевца за 2015.годину.

Она  проистиче из Одлуке Владе Републике Србије којом је прописан максималан број запослених у јавном сектору у Крагујевцу од 3485 запослених, рекао је на данашњој конференцији за новинаре председник Скупштине града Милан Урошевић. Према његовим  речима тренутно је у јавном систему града Крагујевца запослено 3597 људи. “Влада Србије нас својом Одлуком обавезује на број од 3485, односно 112 мање у односу на садашњи број, а Одлуком која ће се у петак наћи пред одборницима градског парламента  број запослених се смањује за додатних 134 у односу на број који је одредила Влада Србије“, рекао је Урошевић и нагласио да ће у јавном сектору Крагујевца бити 246 људи мање односно 3351 запослена у наредних 60 дана, односно најкасније 24.фебруара 2016.године.

Председник Скупштине града рекао је и да је овом Одлуком за сваку од организационих целина почев од органа локалне самоуправе, јавних и јавно комуналних предузећа, привредних друштва и установа, јавних служби и установа социјалне заштите, прописан максималан број запослених и да је он усклађен са информацијама које су добијене од менаџмента ових фирми и установа.

Реч је углавном о људима који су се добровољно пријавили за одлазак, рекао је Урошевић. До драстичних промена и оптимизације, наглашава председник Скупштине града Милан Урошевић, доћи ће пре свега у ЈКП “Градске тржнице“ где је запослено 160 људи а овом Одлуком је предвиђено 90 запослених што значи да фирму мора да напусти 70 људи. Урошевић је навео и да ће на “Шумадија сајму“ доћи до смањења броја запослених за 20 док у осталим фирмама, како је рекао, нису значајна смањења и у нивоу су добровољно пријављених за одлазак. Најмања одступања су у установама културе где ће број запослених или остати на садашњем нивоу или ће бити смањења за једног до два запослена.

Председник Скупштине града Милан Урошевић истакао је да ће се ретко која локална самоуправа одлучити на овакав корак у предизборној години, да број људи уместо прописаних 112 смањи за 246 и додао да је ово неминовност јер нам је циљ да једну по једну фирму оптимизујемо, сагледамо реално стање и потребе и допринесемо њиховој профитабилности а тиме и пуњењу градског буџета. Урошевић подсећа и да ово није трајно и коначно решење јер је Влада Србије најавила да ће сваке године доносити Одлуку о максималном броју запослених у јавном сектору за ту годину.

Поред ове Одлуке председник Скупштине града Милан Урошевић подсетио је новинаре и да ће у петак одборници разматрати програме пословања јавних и јавно комуналних предузећа за 2016.годину чији је оснивач Град јер је то законска обавеза локалне самоуправе. Као значајну Урошевић је навео и Одлуку о проглашењу 2016. Годином Универзитета и књиге како би се скренула пажња на значајне јубилеје – 40 година од оснивања Универзитета, 170 година од оснивања читалиша и 150 година од оснивања библиотеке у Крагујевцу.

Одборници ће на 36.редовној седници Скупштине града разматрати и Одлуку о матичним подручјима на територији града Крагујевца. Заменик председника Скупштине града Славица Коминац, подсећајући да је вођење матичних књига поверени посао који свака локална самоуправа врши у складу са Законом, рекла да је матична подручја одређује свака јединица локалне самоуправе. У циљу рационализације трошкова а на основу статистике издатих уверења из матичних књига ресорно минисатрство је донело препоруку да се број матичних подручја на територији града Крагујевца са 27 смањи на мањи број. “Надлежна управа је одредила да у наредном периоду буде 11 матичних подручја од којих ће највеће и са највећим бројем матичних књига бити матично подручје Крагујевац које ће поред територије које припада насељеном месту Крагујевац обухватити и Ердеч, Баљковац, Букуровац, Јабучје, Доња Сабанта, Поскурице, Шљивовац и Маршић“, рекла је Коминац и додала да све промене које се десе пријављиваће се у седишту матичног подручја и да ова Одлука неће утицати на смањење броја матичара.

Говорећи и изменама и допунама Одлуке и градском управама заменик председника Скупштине града Славица Коминац рекла је да се промене не односе на структуру и организацију градских управа већ је реч о усклађивању са законима који су у међувремену донети или промењени па се врши усклађивање надлежности. Она је најавила и да ће одборници у петак разматрати и Локални акциони план за унапређење положаја Рома за период 2015-2018.године.

Последња овогодишња седница Скупштине града одржаће се у петак 25.децембра 2015.године са почетком у 9 часова.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.