У крагујевачкој основној школи седмацима питања о оралном сексу!

Ученицима седмог и осмог разреда једне крагујевачке основне школе на редовним часовима подељена је анкета са питањима која

Ученицима седмог и осмог разреда једне крагујевачке основне школе на редовним часовима подељена је анкета са питањима која се односе на познавање репродуктивног здравља, међу којима је било и оних која су била непримерена за њихов узраст. Према потврдама које смо добили из Школске управе прекршена је процедура јер су деца анкетирана без сагласности родитеља која је морала да постоји, а упитник уопште и није био намењен за употребу у овом тренутку, већ је само као предлог прослеђен директорима основних школа. Руководећи школе нису желели да коментаришу инцидент.

Портал ИнфоКГ контактирали су родитељи који су бурно реаговали јер су њиховој тринаестогодишњој деци подељени упитници који су, између осталог, садржали питања о оралном, аналном сексу и мастурбацији. Према мишљењу родитеља ова ситуација је, у најмању руку, скандалозна, па је њихово негодовање слтигло и до просветне инспекције. Сматрају да су деца доживела трауму одговарајући на спорна питања.

„Сами упитници нису спорни, односе се на познавање репродуктивног здравлља, као и саме трминологије која, између осталог, подразумева и термине везане за све видове сексуалних односе и самопрегледе. Пре свега су едукативног карактера и треба да обезбеде информације о ставовима младих на поменуте теме „, појашњено нам је из Омладине Јазаса Крагујевац која је школама доставила анкете, а не сумњамо у њихову најбољу намеру. Међутим, сам пројекат испитивања још увек није почео, а упитници су само прослеђени директорима школа на разматрање и одлуку да ли ће их уопште поделити ђацима. Анкете су склоне изменама и прилагођавању узрасту деце, а за спровођење било какве врсте истраживања код студената млађих од 15 година потребна је писмена сагласност родитеља, појашњено нам је и из Школске управе. Контактирали смо и директорку ове школе, али нам је она кратко одговорила да „не жели да даје изјаву о томе“. На нашу констатацију да је то важно јер је дошло и до начелника Школске управе рекла је да „много тога што треба не дође не дође“, на чему је разговор и завршен.

„Школа је прекршила процедуру. Без писане сагласности родитеља ђаци нису смели да буду анкетирани на било коју тему, а такође је потребно и одобрење Министратсво просвете. Упитници су дељени на редовним часовима, што такође није дозвољено. О инциденту су се изјаснили и“ Инцест траума центар, ЈАЗАС, представници града. Сви материјали су прикупљени и прослеђени просветној инспекцији која ће проценити у којој мери је школа одговорна „, објаснио нам је начелник школске управе, Горан Јоксимовић.

Према мишљењу стручних лица, не постоји питање на које неко не може да да одговор, али је дилема само у томе које питање је примерено ком узрасту. ЈАЗАС је упитнике направио из потребе едукације омладине, лоше намере нема, али су неки директори одбили да дистрибуирају анкете ђацима сматрајући да је од бројних питања неколико непримерено Седмаци и осмацима. Годинама уназад се сугерише да је спуштена граница ступања у сексуалне односе, те је и неопходност едукације о репродуктивном здрављу приоритет. Како су нам рекли лекари, много је мање зло да млада особа буде обавештена о свему са чиме се може сусрести у сексуалним односима, него бити део експанзивне статистика о адолесцентским трудноћама.

На нама није да судимо, али је очигледно да су одговорна лица у школи направила пропуст, сигурно не из лоше намере већ, претпостављамо, непажњом. Остаје да се види на који начин ће просветна инспекција санкционисати одговорне како се овакве инцидентне ситуације не би понављале.

Извор: инфокг.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.