Укинуте радне књижице

Од Нове године радна књижица више није валидан документ у Србији

Од Нове године радна књижица више није валидан документ у Србији, а уместо ње подаци о свим запосленима у једном предузећу биће у електронским базама података послодаваца, ПИО фонда и централном регистру.

То је прописано изменама и допунама Закона о раду из јула 2014. које су ступиле на снагу 1. јануара.

У Министарству рада кажу за „Вечерње новости“ да је ова измена усвојена на иницијативу Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД). Законом о раду је предвиђено доношење правилника о електронском запису података из радних односа јер је већ успостављен и функционише Централни регистар обавезног социјалног осигурања, којем се, у складу са законом, обавезно пријављују и одјављују запослени са осигурања по било ком основу.

Иван Радак из НАЛЕД-а објашњава да је радна књижица документ који је већ годинама сувишан и радницима и послодавцима, јер све постоји у електронским базама података. „Оне су за послодавце само представљале трошак, а њиховим повлачењем сви ће морати да пређу на електронске базе података. Наш предлог је да се укину и здравствене књижице, јер су и оне непотребан документ „, каже Радак и додаје да ће се на тај начин уштедети на бирократији која по њему, односи 1, 3 милијарде годишње.

Са друге стране, из Савеза самосталних синдиката Србије оцењују да Србија као друштво није спремна за овакав потез и не разумеју разлоге за укидање радних књижица.

„На тржишту рада много је људи са ниским квалификацијама иу годинама у којима је тешко да се прилагоде на нове технологије. Чињеница је да је радна књижица до сада служила само за уписивање радног стажа и да вам послодавац удари печат, али није била гаранција и да вам је за уписани стаж уплатио доприносе. Давала је, међутим, безбедност, као и уговор о раду и на суду је служила као валидан доказ за уписане године рада „, рекао је Зоран Михајловић, потпредседник синдиката.

Извор: ритамграда.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.