Вести КГ – данас је Светски дан превремено рођених беба

Данас је Светски дан превремено рођених беба, време сунчано и топло, роде вредне...

У свету се сваке године превремено роди скоро 15 милиона беба и 17. новембар је датум када се на локалном, националном и глобалном нивоу скреће пажња на проблеме које имају ови малишани и њихови родитељи.

Светски дан превремено рођених беба се облежава од 2011. године, па ће тако и ове године бити одржане бројне манифестације, трибине и акције које ће скренути пажњу на ову проблематику.

Претпоставља се да се у свету свако десето дете роди пре термина, а уколико би развијеније земље озбиљније кренуле у кампању превентиве превремених порођаја, могло би да се предупреди чак 58.000 порођаја пре термина. На тај начин, бебе би у безбедном мамином стомаку остале до предвиђеног термина.

У свету годишње умре скоро милион превремено рођених беба, а малишани који се роде пре термина могу имати касније проблеме у расту и развоју.

Бројне организације се труде да подигну свест о проблемима који настају услед превременог порођаја, како би се он могао спречити, али и дају савете мајкама како да тим бебама пруже најбољу негу.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је пет беба – две девојчице и три дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује сунчано и топло време за ово доба године.

Минимална дневна температура 5°Ц, максимална дневна температура од 18°Ц.

Дуваће јужни и југоисточни ветар брзином од 4 м/с.

Влажност ваздуха 58%, док ће УВ индекс бити 1.9.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.