Вести КГ – данас је Видовдан

Данас је Видовдан, облачно са кишом.....

Видовдан је непокретни верски празник који се слави 28. јуна и један је од највећих и најпоштованијих српских празника, мада га је Српска православна црква унела у свој календар тек 1892. године.

У старим, прекосовским црквеним календарима данашњег дана се празновао Св. Вид и пророк Амос. Пророк Амос живео је у 8. веку пре Христа и помиње се у Старом Завету. Култ св. мученика Вида (или Вита) је распрострањен како на Истоку, тако и на Западу.

Отуда је у народу одомаћен назив Видовдан. Био је родом са Сицилије, живео је у време цара Диоклецијана. Пострадао као дечак за име Христово. Поштован међу Словенима, једна рука му се налази у Прагу. У Словенији има 76 храмова посвећених њему. На Западу су га узели за патрона лекари, котлари, пивари, глумци, глувонеми.

Међутим, како је на данашњи дан 1389. била Косовској битка, у којој је српски кнез Лазар Хребељановић у одбрани слободе и вере православне мученички пострадао, већ неколико година после тога догађаја, овај дан је био посвећен Светој успомени на њега.

Свети Кнез се родио 1329. године у Прилепцу код Новог Брда, и женидбом са Милицом из лозе Немањине постао владар српске земље, око трију Морава, касније и у јужнијим крајевима.

Градио је и обнављао многе цркве и манастире. Са црквеним великодостојницима радио на уклањању анатеме Цариградске патријаршије изречене у време цара Душана. Она је коначно 1375. укинута. Много је помагао Светогорске манастире, посебно Хиландар и руски св. Пантелејмон. Угроженим српским земљама после Маричке битке, 1371. претила је опасност од Турака.

Видовдан се прославља достојанствено, мирно, без весеља. Данас се у српским храмовима служи и парастос свим војницима палим на бојном пољу, за „Крст Часни и слободу златну“.

Како је у току Петровски пост, ја овог дана се не мрси.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је 6 беба – четири девојчице и два дечака.Према извештају временске прогнозе, у Крагујевцу у недељу ујутру биће кише, температура до 16 степени. Током дана могућа је киша са температуром до 21. подеока. У вечерњим сатима биће 18 степени и падаће киша.

Очекује се неповољан утицај биометеоролошких прилика за већину хронично оболелих, нарочито на особе са респираторним и цереброваскуларним тегобама.

Нерасположење и поспаност су могуће метеоропатске реакције. У саобраћају се препоручује повећана пажња.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.