Вести КГ – дочекују инспекторе обезбеђењем и псима чуварима

Инспектори у проблемима, преко дана сунчано, увече могуће падавине, роде вредне...

Од почетка године до данас у Шумадији су инспектори рада затекли више од 520 особа да раде „на црно“, од којих само овог месеца око 170, изјавио је начелник инспекције рада за Шумадијски округ Првослав Миленковић.

Наглашавајући да су радни однос засновале 23 особе од 353 колико их је у првих шест месеци откривено да раде „на црно“, Миленковић је истакао да је приоритет инспектората рада не само у Шумадији, већ и у Србији, откривање непријављених радника.

„Нема правила где се све затиче радник који ради „на црно“, али најчешће је то у трговинама и угоститељству, као и у грађевинарству, где је и најтеже открити непријављеног радника, зато што они беже са градилишта, па чак и скачу са спратова како би побегли“ – рекао је Миленковић гостујући у емисији „У фокусу“ Радио-телевизије Крагујевац.

Он је додао да има случајева и да сам радник не жели да га послодавац пријави, уз објашњење да чека запослење у струци, одлази за иностранство или чека бољи посао.

„Рад на црно затиче се у приватном сектору, где је иначе врло тешко утврдити радно време запослених, зато што закон не обавезује послодавце да воде евиденцију радног времена. Радно време је највећи проблем и ту има највише кршења прописа, а наше могућности су, без сарадње са запосленима, сужене“ – рекао је Миленковић.

Коментаришући најаву да ће инспектори од 30. јула моћи да покуцају и на кућни праг особе за коју сумњају да се бави некаквом производњом а да је није регистровао, Миленковић је рекао да мисли да ће бити много проблема.

„Ми и сада имамо доста проблема у акцији сузбијања рада на црно, јер нас послодавци дочекују са обезбеђењем и псима чуварима. Док ми дођемо до те просторије где су непријављени радници, прође десет минута, а за то време послодавац их негде склони и ми када уђемо не затичемо реално стање“ – рекао је Миленковић.

Он је рекао да радници послодавце пријављују због рада „на црно“, неисплаћивања зарада на време, као и због неисплаћивања накнада за породиљско одсуство, иако им ту накнаду држава рефундира.

Миленковић је рекао да има доста проблема и у казненој политици јер, како је навео, око 50 захтева за покретање прекршајног поступка против послодавца, а које су инпсктори поднели, завршено је обуставом поступка, због застарелости.

Извор: Тањуг

И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је девет беба – две девојчице и седам дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује сунчано и веома топло време.

Минимална дневна температура 24°Ц, максимална дневна температура од 35°Ц.

Дуваће јужни и југоисточни ветар брзином од 2,7 м/с.

Влажност ваздуха 26%, док ће УВ индекс бити 8,8.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.