Вести КГ – FIESTA за децу и младе

Напокон сунчано, забава за децу....

У оквиру Програма подршке политици за децу и младе који у сарадњи са локалном самоуправом финансира Министарсво спољних послова Италије и Регије Емилиа Ромања у недељу, 28. јуна на тргу испред Позоришта за децу биће одржана Fiesta, велика забава за сву децу и младе.

Тим поводом у згради града одржана је конференција за новинаре којој су присуствовали представници пројекта у Србији, Аделе Мацола, координатор сензибилизације јавности, Ана Дробњак, асистент на  пројекту, редитељ манифестације Алберто Грили и глумци Театра Дуе Монди, Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравство и социјална питања и Никола Рибарић, начелник градске управе за здравствену и социјалну заштиту.

Пројекат подршке политици за децу и младе у Србији имплементира се на два нивоа кроз реализацију различитих активности. На националном нивоу пројекат промовише дијалог и размену информација између државних институција и локалне самоуправе, а на локалном нивоу креирање нових услуга намењених деци и младима и оснаживања капацитета пружаоца услуга односно децентрализација социјалних услуга, имајући у виду нове потребе корисника.

У Крагујевцу циљеви пројекта су реализовани кроз институције које су укључене у овај пројекат а то су Центар за развој услуга социјалне заштите &лсqуо;&рсqуо;Кнегиња Љубица&рсqуо;&рсqуо; и Предшколска установа за децу &лсqуо;&рсqуо;Нада Наумовић&рсqуо;&рсqуо;. Fiesta ће заједничким активностима протагониста пројекта промовисати права толеранције, мира, дружења, која са собом носе унапређење квалитета живота младих у заједници, развијање креативности, маштовитости а за одрасле обавеза према деци која су наше највеће благо, а којима је пројекат и намењен – истакла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа.

На основу датих циљева реализоване су пилот активности у градовима партнерима пројекта у Лозници, Новом Саду и Крагујевцу где су размењена идеје и искуства добре праксе италијанских градова Модена и Ређо Емилиа.

Веома емотивна искуства, деца су захвална за све што радите у животу. Ова врста позоришта захтева акције која су минималне и које не могу бити видљиве док не прострује енергија и емоција истовремено кроз све протагонисте. Тај осећај стварања целине ствара међусобно допуњавање, шаље поруке толеранције, мира, заједничког учешћа, немогуће је описати речима зато позивам све грађане, родитеље, учитеље, васпитаче, рођаке ових малишана да нам се придруже у Fiesti –  рекла је Аделе Мацола, координатор активности сензибилизације јавности.

У случају неповољних временских услова око тридесетак малишана узраста од 9 до 15 година корисника Центра и крагујевачких основних школа, одиграће Fiestu на сцени Позоришта за децу са почетком у 14,30 сати.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је 6 беба – четири девојчице и два дечака.Према извештају временске прогнозе, у Крагујевцу ће у суботу ујутро ће бити ведро и сунчано, температура до 15 степени. Током дана ће бити сунчано и ведро са температурама до 26 степени. У вечерњим сатима ће бити 19 степени и променљиво облачно.

Астматичарима и кардиоваскуларним болесницима се саветује опрез због очекиване биометеоролошке ситуације.

Метеоропатске реакције се могу јавити у виду главобоље, нервозе и бола у костима. Препоручује се умерена физичка активност и одговарајућа заштита од УВ зрачења.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.