Вести КГ – гориво, уље и воће најскупље код нас

Највише цене намирница, време облачно и мало топлије....

Док цене нафте, млека, меса и других производа неопходних за свакодневни живот грађана достижу рекордан пад на светском тржишту, Србија је као изоловано острво које талас светских трендова, бар кад су цене у питању, никако да запљусне.

Цене нафте на азијском тржишту достигле су најнижи ниво за шест и по година, приближавајући се психолошкој граници од 40 долара за барел, након изненађујућег раста америчких залиха. Рекордан пад цена нафте утицао је и на пад цена горива у целом свету, па и у Србији.

Међутим, за разлику од других земља, у којима је гориво у последњих годину дана појефтинило и до 15,3 процента као у Македонијии и у Турској за 11,8 одсто, у Србији је његова цена нижа за свега 4,4 одсто, што је најмањи пад у односу на друге земље Европе.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић изјавио је да је гориво у Македонији јефтиније зато што су државни намети нижи.

Државно захватање је оно што одређује крајњу цену горива. Македонија и Босна и Херцеговина имају најмање захватање државе и зато је гориво тамо јефтиније – тврди Мићовић.

Други рекорд за годину дана Србија је оборила по поскупљењу уља, чија је цена за 13,1одсто виша у односу на ј ул прошле године. Гори смо чак и од Турске, у којој су, осим горива, за годину дана све цене скочиле за осам до 30 одсто, а уље за 12,9 процената. У осталим земљама уље је поскупело за највише два процента, док је у великом броју њих појефтинило и до три одсто, а највише у Бугарској за 3,9 процената.

Са повећањем струје за 12 одсто од 1. августа Србија ће, уз Бугарску (повећање 10,1 одсто) и Турску (8,8 одсто), бити земља у којој је цена овог енергента највише порасла у Европи. И по цени млека смо мимо других земаља. Док оне падају у већини земаља, код нас су порасле за 1,1 одсто. У односу на јул прошле године цена меса у Србији је нижа за 5,5 одсто, док је ова намирница у Румунији и појефтинила за чак 10,2 одсто. Цена меса највише је порасла у Турској.

У Србији је просечна плата 377 евра, у Македониј и 350, у БиХ 423, Црној Гори 470, у Хрватској 700 евра, а у Словенији и 1.000 евра.

Хрвати, Македонци и Срби дају пет евра за килограм свињског меса, а Црногорци четири, док је цена хлеба слична.

У Србији и у Македонији млеко кошта 80 центи, а у Хрватској и Црној Гори 50 центи.

Потрошачка корпа у јуну ове године у Србији је износила 67.065.40 динара.

Потрошачка корпа у Црној Гори у јулу је била 804,6 евра и од те суме на храну и безалкохолна пића је ишло 252,9 евра, а на непрехрамбене производе и услуге 353,2 евра.Данас нас у Крагујевцу очекује облачно и мало топлије време.

Минимална дневна температура 17°Ц, максимална дневна температура од 27°Ц.

Дуваће источни ветар брзином од 1 м/с.

Влажност ваздуха 69%, док ће УВ индекс бити 1.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.