Вести КГ – Град Крагујевац ће финансирати боравак деце у приватним вртићима

Град Крагујевац ће финансирати боравак деце у приватним вртићима, време облачно са могућом кишом, бејби бум...

Град Крагујевца је у буџету за 2016. годину определио 30 милиона динара за финансирање цене боравка деце у приватним обдаништима, чиме би се смањио број крагујевачких малишана који нису успели да се упишу у обданишта предшколских установа «Нада Наумовић» и «Ђурђевдан».

Имајући у виду да смо недостатак смештајних капацитета у вртићима дечијих установа чији је оснивач град идентификовали као велики проблем и да због тога близу 900 малишана није успело да се упише у жељене вртиће, одлучили смо да уђемо у приватно јавно партнерство са приватним вртићима по коме ће град Крагујевац финасирати 80 посто економске цене боравка деце у обдаништима», рекао је Борис Ковачевић, члан Градског већа за ванпривредне делатности.

Изградња седам нових вртића, колико је по нашој процени потребно за смештај деце која нису успела да се упишу, град би коштала око два милиона евра, и овај процес би дуго трајао што не би могло да реши проблем који тренутно имамо. С обзиром на то да што пре морамо изаћи у сусрет запосленим родитељима који немају где да оставе своју децу, ушли смо у јавно приватно партнерство, и наредне године моћи ћемо да финансирамо упис око 500 дечака и девојчица, при чему ће родитељи деце у приватним вртићима плаћати исту цену као и родитељи деце у установама чији је оснивач град.

На овај начин, с једне стране желели смо да подстакнемо приватна обданишта да развијају и проширују свој посао, а са друге стране што је много битније је да задовољимо све родитеље који не могу да упишу своју децу у вртић, каже Ковачевић.

Најближе добијању верификације надлежног министарства имају два крагујевачка приватна обданишта «Чили Вили» и «Врабац», а с обзиром на то да је град определио средства позивамо и друга приватна обданишта да покрену процес добијања неопходних дозвола и сагласности, како би и они могли да уђу у јавно приватно партнерство са локалном самоуправом, апеловао је Борис Ковачевић, члан Градског већа за ванпривредне делатности.

Према његовим речима, конкурс за упис деце у приватна обданишта по цени коју финансира град, биће расписан у мају 2016. године.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је једанаест беба – пет девојчица и шест дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује облачно време са могућом кишом.

Минимална дневна температура -2°Ц, максимална дневна температура од 5°Ц.

Дуваће северни и северозападни ветар брзином од 2,7 м/с.

Влажност ваздуха 77%, док ће УВ индекс бити 0.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.