Вести КГ – исплата заосталих накнада породиљама

Исплата породиљама, време сунчано, роде вредне...

Најава искључења за дан: 06..08.2015.

  • Због замене одводника пренапона у времену од 07:30 до 13:30 сати доћи ће до прекида у испоруци електричне енергије потрошачима у делу насеља Рамаћа.
  • Због реконструкције мреже ниског напона у времену од 07 до 14 сати доћи ће до прекида у испоруци електричне енергије потрошачима у насељу Ботуње – код старе кафане.
  • Због сече растиња на траси далековода у времену од 07:30 до 13:30 доћи ће до прекида у испоруци електричне енергије потрошачима у насељу Дулене и Доброселица.
  • Због замене нисконапонског проводника у времену од 07 до 11 сати доћи ће до прекида у испоруци електричне енергије потрошачима у улици Тодора Чомића.

Уколико временски услови не дозволе обављање наведених радова, ЕД Електрошумадија Крагујевцу ће бити накнадно обавестити потрошаче.Локална самоуправа града Крагујевца улаже максималне напоре како би призната права породиљама, на основу одлуке о подршци породицама, измирила у што краћем временском периоду – рекла је у изјави за сајт града Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравство и социјална питања.

Сва заостала дуговања ће бити намирена према редоследу потраживања, најпре родитељима са оствареним правом из априла 2013. године. У овом тренутку незапосленим породиљама, град Крагујевац дугује око 87 милиона динара. У прилог томе да се доста учинило од преузимања мандата, сведочи и податак, нагласила је Гордана Дамњановић, да је актуелна власт по том основу наследила дуг од 150 милиона динара, од чега је према процени чак 55 милиона отишло на извршна судска решења.

Застој у остваривању признатог права настао је средином 2012. године, шест месеци након ступања на снагу одлуке по којој незапослене породиље остварују право на месечну надокнаду од 20 000 динара у трајању од 12 месеци. У спетембру 2013. године одлука је измењена тако да је месечни износ преполовљен. Трећа одлука из јуна 2014. године мења износ на 50 посто од просечне нето зараде. То значи да мајке имају различита решења, онако као су се одлуке мењале, па се некима дугује 200 000 а некима 45 000 динара. У сваком случају на исплату чека 2062 незапослене породиље.

Што се тиче родитељског додатка за прво дете и вишеструке трудноће, дуговања града приликом преузимања мандата била су око 11,5 милиона динара. У овом тренутку сведена су на 6,5 милиона, а исплату чека 1749 жена за прво дете и 76 породиља које су имале вишеструке трудноће.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је девет беба – шест девојчица и три дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује сунчано и веома топло време.

Минимална дневна температура 20°Ц, максимална дневна температура од 33°Ц.

Дуваће источни и југоисточни ветар брзином од 2 м/с.

Влажност ваздуха 37%, док ће УВ индекс бити 9.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.