Вести КГ – нове фазе у реализацији еколошких пројеката за младе

Еколошки пројекти за младе, време сунчано, роде вредне...

У установама које су обухваћене пројектом “Реакција – рециклажна акција“ отпочеле су нове активности а односе се на прикупљање старог папира. Акција је започета од Основне школе “Мирко Јовановић“ која је у претходним сличним пројектима имала најбоље резултате, па су тим поводом школу и ученике посетили представници града, Школске управе, Центра за еколошко образовање и одрживи развој, ментори и координатори пројекта установа које су укључене у реализацију.

Пројекат је подржан од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине, града Крагујевца, Школске управе и Центра за еколошко образовање и одрживи развој. Овакве и сличне едукативне акције заиста могу да буду примери добре праксе и да послуже као основ за друге школе које нису укључене у пројекте да се укључе и у овој другој фази подрже акцију. Град Крагујевац је логистички и финансијски подржао пројекат који финансира ресорно министарство, а од почетка реализације партнери су ЈКП “Чистоћа“ и Центар за еколошко образовање и одрживи развој – рекао је Драган Маринковић, шеф Службе за заштиту животне средине.

Директни корисници пројекта су 300 ученика и 150 деце предшколског узраста. Ученици средњих школа прошли су обуку на тему рециклаже и у улози едукатора пренели су своје знање на ученике основних школа и малишане из вртића. Радионице имају вишеструке позитивне ефекте, поред тога што постају свесни личне одговорности и навика, они преносе знање и искуство на вршњаке, родитеље и околину, а њихов научени став ће постати уобичајена норма понашања.

Актуелна је фаза пројекта када су одабране школе које ће учествовати а у питању је 10 основних школа, 5 вртића. Први део, односно радонице су реализоване а од данас почиње друга фаза – велика акција прикупљања старог папира. Испред школа и вртића који су учесници пројекта постављени су жичани контејнери где ће се одлагати папир а у сарадњи са ЈКП “Чистоћа“ једном недељно ће се уклањати и мерити. На крају акције установа која прикупи највећу количину папира биће награђена финансирањем реализације еко акције по избору ученика – објаснила је Драгана Жарков, менаџер пројекта.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је седам беба – пет девојчица и два дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује сунчано време.

Минимална дневна температура 1°Ц, максимална дневна температура од 15°Ц.

Дуваће јужни и југоисточни ветар брзином од 1,6 м/с.

Влажност ваздуха 45%, док ће УВ индекс бити 1.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.