Вести КГ – одржана јавна расправа о Нацрту закона о систему плата запослених у јавном сектору

Oдржана јавна расправа о Нацрту закона о систему плата запослених у јавном сектору, време топло за ово доба

У сали Скупштине града Крагујевца, у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, одржана је јавна расправа о Нацрту закона о систему плата запослених у јавном сектору. Јавној расправи присуствовали су представници локалне самоуправе, начелници управа, представници синдиката.

Циљ доношења овог закона је да запослени у јавном сектору за исту врсту посла без обзира у ком делу јавног сектора раде добијају исту плату. У најширем смислу контекста реформе јавне управе и са друге стране фискалне консолидације као приоритета Владе РС овај Закон је нашао своје место и као један од инструмента који користимо да би дошло до битнијих промена нарочито ако желимо да оне буду одрживе – рекао је Дражен Маравић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Важан системски пропис којим се уређује велики сегмент јавног сектора и његов први корак су новине у систему којим се одређују плате у јавном сектору. Као прво, уместо досадашњих 10 различитих, новим прописом утврђује се јединствена основица за одређивање плата у распону од 1 према 7,5, односно, највиша плата може бити највише седам и по најнижих плата, а радна места класификована увођењем каталога и на основу методологије разврстана у 60 платних разреда.
Осим јединствене основице новост је и у методологији за разврставање радних места. То је битан елеменат новог система који се уводи а значи да ће се сагледати неколико димензија за свако радно место као што је сложеност посла, компетенција, стручна спрема и искуство, одговорност, самосталност у раду и ниво комуникације која се остварује.

Све ово је почетак процеса који ће трајати годину дана, оно што ће се десити по усвајању закона је прерачунавање постојећих плата без њеног мењања на основу утврђене јединствене основице. Самим тим добићемо реалне коефицијенте где ће свако да користи исту основицу и тада ћемо заиста моћи да упоредимо плате свих. То ће бити први ефекат који ће се одмах осетити, објашњава државни секретар, а затим ће се извршити класификација радних места у јавном сектору кроз увођење Каталога и према методологији за вредновање радних места.
Овај закон се односи на све запослене у јавном сектору, пре свега запослене у здравству, просвети, државним службама, на запослене у локалној самоуправи, територијалним  аутономијама, јавним службама, јавним агенцијама, у свим организацијама Владе, али не и на запослене у јавним предузећима јер је намера да се на целовит начин и посебним законом одреди питање рада у јавним предузећима. Овај закон се такође не односи ни на запослене у Војсци Србије јер је систем плата реформисан у склопу реформе Војске.

Јавне расправе у градовима Србије одржавају се од 21. октобра и до сада одржане у Новом Саду, Београду, Нишу. Одржавањем састанка Економског кокуса завршава се јавна расправа и, према речима секретара Маравића, до краја године очекује се да закон буде усвојен, а примењив већ од 1. јануара.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је девет беба – две девојчице и седам дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује топло време.

Минимална дневна температура 8°Ц, максимална дневна температура од 17°Ц.

Дуваће западни ветар брзином од 2,3 м/с.

Влажност ваздуха 44%, док ће УВ индекс бити 1.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.