Вести КГ – положени венци крај спомен обележја Раки Љутовцу

Положени венци крај спомен обележја Раки Љутовцу, време кишовито и хладно, роде вредне...

Полагањем венаца крај спомен обележја Радоју Раки Љутовцу обележена је стогодишњица од подвига артиљерца који је оборио први непријатељски авион у Првом светском рату.

Венце су положили бригадни генерал Сава Миленковић, командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, Обрад Турковић помоћник градоначелника за информисање и унапређење положаја младих, Дамјан Срејић, начелник Шумадијског управног округа, представници СУБНОР-а, као и представници Удружења потомака ратника Србије од 1912 до 1920.

Артиљерац и вишеструко одликовани српски војник Рака Љутовац је 30. септембра 1915. године импровизованим противавионским топом са ватреног положаја на Метином брду у Крагујевцу оборио први непријатељски авион.

Најимпресивнија ствар око Раке Љутовца, и око српског друштва и војске је у томе што нам историја неумитно потврђује да ма колико непријатељ буде технолошки савременији довитљивост и храброст врло често победе технолошки напредак противника. То је вредност коју морамо да ценимо и негујемо, и веома нам је драго што Град учествује у обележавању овог јубилеја – каже Обрад Турковић, помоћник градоначелника за информисање и унапређење положаја младих.

Рака Љутовац оборио је авион надмоћне светске силе. Први пут у историји је српска војска старим оружјем оборила један модеран авион. То показује јунаштво наше војске, част и одговорност према Србији, српском народу, и према читавој нашој историји – рекао је Дамјан Срејић, начелник Шумадијског управног округа.

Иначе, овај догађај означава почетак настанка артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства у нашј земљи.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је осам беба – три девојчице и пет дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује облачно, кишовито и хладно време.

Минимална дневна температура 9°Ц, максимална дневна температура од 14°Ц.

Дуваће севернозападни ветар брзином од 3 м/с.

Влажност ваздуха 83%, док ће УВ индекс бити 0,2.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.