Вести КГ – продају ствари из куће да би се прехранили

Када остану без динара за храну, Крагујевчани продају ствари из куће, време претежно облачно, роде вредне...

Најава искључења за дан: 19.08.2015.

  • Због редовне замене струјомера од 09 до 13 сати без струје биће потрошачи у улици Давидовићевој број 4.
  • Због замене мерног уређаја у времену од 09 до 14 сати доћи ће до прекида у испоруци електричне енергије потрошачима у улици Атинској 12.
  • Због поправке прикључне касете у времену од 07:30 до 10 сати доћи ће до прекида у испоруци електричне енергије потрошачима у улицама Надежде Петровић, Словачких побуњеника, Воје Радића и Сутјеска.
  • Због сече растиња на траси далековода у времену од 07:30 до 14 сати дооћи ће до прекида у успоруци електричне енергије потрошачима у улицама Милоја Радосављевића и околним улицама, Милутина Павловића, Ђуре Зелића, Губавица и Црквина.
  • Због затезања нисконапонске мреже у времену од 07:30 до 14 сати доћи ће до прекида у испоруци електричне енергије потрошачима у насељу Десимировац – доња мала.

Уколико временски услови не дозволе обављање наведених радова, ЕД Електрошумадија Крагујевцу ће бити накнадно обавестити потрошаче.Када остану без динара за храну, а ипак још нису стигли до претурања по контејнерима, Крагујевчани продају ствари из куће- накит, кристал, играчке.

Судећи по речима радника у продавницама, ово је све масовнија појава. Радница у једном крагујевачком секенд хенду каже да јој суграђани често долазе стискајући торбе са стварима.

Нуди старе играчке у радњама крај пијаце

– Они то најпре понуде радњи, да откупимо и ми продајемо, али не смемо. Онда нуде нама продавцима, из руке. Тако сам купила скупоцен сат за 500 динара. Нисам знала да ли да искористим прилику или га од срамоте вратим, он у радњи кошта око 100 евра. Од исте жене сам купила и кристалну чинију и квалитетну бижутерију. Једном ми се поверила да она има пристојан стан, али не и посао, а до пензије има шест година. Код ње се недавно доселила незапослена ћерка са дететом. Немају шта да једу, па распродају ствари које су годинама кући. Ех, да су једине, каже ова продавачица.

Радње око зелене пијаце често су место где гладни нуде оно чега се првог могу одрећи. Међу тезгама на пијаци зачуло се „да ли желите да лутку?“. Млада жена са собом је носила пуну торбу лутки, својих из детињства, чуваних за потомке или одузетих рођеној деци. У наручју је имаја још једну, повелику лутку, налик на праву бебу. Нудила је радницима на тезгама, купцима на пијаци, чак и пролазницима. Људи су је збуњено гледали и одлазили својим путем.

Да би на сто ставили векну хлеба, Крагујевчани своје ствари нуде и продавцима половне гардеробе на стази крај зелене пијаце.

– Дошао је старији господин и донео кесу половних ствари и једне панталоне са етикетом. Тражио ми је за њих 500 динара. Јесу оне биле нове, али моји купци су сиротиња која панталоне купује од мене за 150 динара. Како ја њему да платим 500? Па толико дајем људима који ми донесу пун џак одеће. Не прође дан да ми неко не довуче своје рите на продају, моле ме да купим, каже жена која продаје половну одећу крај пијаце за 50-500 динара.

Они који распродају ствари из куће, до сада су били практично „невидљиви“. Они крију да то раде и од најближих. За оне који то чине једном или два пута месечно мало ко зна, али неки су почели кућу да раскућују из дана у дан јер се мора јести из дана у дан.

Извор: ешумадија

И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је једанаест беба – пет девојчице и шест дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује претежно облачно време са могућношћу падавина.

Минимална дневна температура 17°Ц, максимална дневна температура од 26°Ц.

Дуваће југозападни ветар брзином од 1 м/с.

Влажност ваздуха 79%, док ће УВ индекс бити 6.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.