Вести КГ – све више насиља у породици

Све више насиља у породици, време местимично сунчано....

Центар за социјални рад Солидарност у Крагујевцу је недавно обележио 54. годишњицу рада и постојања у сали Скупштине Града у присуству колега, представника институција социјалне заштите из Шумадијског округа.

Том приликом је, у сарадњи и са Комором социјалне заштите Републике Србије представљен Кодекс професионалне етике стручних радника социјалне заштите. Саветовалиште за брак и породицу представило је нови број свог часописа „Саветовалиште“, а годишњица је била прилика, преноси градска информативна служба, да се између 2 обележавања дана Центра, стручној јавности представе и постигнућа у раду Центра за социјални рад.

Насиље у породици може да се испољава у различитим облицима.

1. Физичко насиље: подразумева коришћење делова тела и оружја ради претње, казне, доминирања, контролисања и повређивања друге особе. Врши се на различите начине и различитим средствима, а за последицу има лаку телесну повреду или у појединим случајевима и тешку телесну повреду. Оне обухвата: батине, повреде оштрим и тупева предметима, ударање, шутирање, дављење, бацање, наношење опекотина, гађање разним предметима, ломљење било ког дела тела итд.

2. Психичко насиље састоји се у озбиљној претњи да ће се напасти живот и тело члана породице. Претња треба да буде озбиљна и да изазове осећање угрожене безбедности. Психичко насиље се односи такође на застрашивање, констатно критиковање, потцењивање, различите оптужбе. емоционално уцењивање, стварање несигурности код жртве, вербално злостављање, узнемиравање, малтретирање итд.

3. Сексуално насиље: подразумева сваку повреду полне слободе и морала, сваки вид деградирања и понижзавања на сексуалној основи, сваки вид присиљавања на сексуални однос и силовање. Оно представља коришћење присилних сексуалних радњи којима се доминира, манипулише, прети и повређује друга особа. Ову врсту насиља често прати и физичко и психичко насиље, а често се ти случајеви насиља врше истовремено.

4. Економско насиље: подразумева одузимање новца и вредних ствари, контролисање зараде и примања, забрана члану да располазе својим и заједничким приходима. забрана члану да се запосли и оствари сопствене приходе, одузимање средстава за рад, наметање обавезе сталног подношења детаљних извештаја о трошењу у новца идр.

Немојте окретати главу на другу страну, пријавите насиље у породици.И овога јутра рода нам доноси лепе вести из породилишта.

За последња 24 часа рођено је пет беба – три девојчице и два дечака.Данас нас у Крагујевцу очекује местимично сунчано време.

Минимална дневна температура 11°Ц, максимална дневна температура од 19°Ц.

Дуваће источни ветар брзином од 4 м/с.

Влажност ваздуха 75%, док ће УВ индекс бити 1.

.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.