Вести КГ – у понедељак почиње попис незаконито изграђених објеката

У понедељак почиње попис незаконито изграђених објеката, време сунчано и топло, роде вредне...

На састанку чланова Координационе комисије која је задужена са спровођење пописа незаконито изграђених објеката на територији града Крагујевца са лицима која ће бити ангажована као пописивачи и члановима стручних радних тела која ће касније обрађивати податке, договорен је начин и динамика пописа који ће званично отпочети у понедељак, 1. фебруара. Попис ће отпочети у МЗ Грошница, а првом пописном зоном обухваћене су и месне заједнице Ердеч, Велико Поље, Корићани, Вињишта и Аџине ливаде.

Грађани не треба да се плаше било чега, већ с обзиром на то да је проглашен јавни интерес, ово је начин да озаконе своје објекте. Већ је поднето неких 27 000 захтева по претходним законима о легализацији, па очекујем и сада добар одзив и сарадњу грађана који имају незаконито изграђене објекте. Новац који грађани треба да издвоје за легализацију ових објеката је знатно мањи у односу на нека законска решења из претходног периода – каже Милош Анђелковић, председник Координационе комисије.

По завршеном попису, закон је предвидео доношење решења о рушењу за нелегално изграђене објекте, након чега се по службеној дужности покреће поступак легализације. Након доношења таквог решења, грађани су у обавези да доставе извештај о затеченом стању које израђују пројектантни бирои. Након подношења извештаја, грађани треба да плате таксу за озакоњење нелегално изграђених објеката која за објекте до 100 квадрата износи 5000 динара, за објекте до 200 квадрата 15 000 динара, за објекте до 300 квадрата 20 000 динара.,

Са плаћеном таксом они добијају решења о озакоњењу од Градске управе за просторно планирање, урбанизам, изградњу и заштиту животне средине и након тога могу да се упишу у Катастар непокретности као власници озакоњених објеката без плаћања таксе катастру која је била предвиђена ранијим законским решењима.

Попис ће обављати двадесетак пописних комисија које чине запослени из Градске управе и јавно-комуналних предузећа, уз могућност да се услед повећања обима посла додатно ангажују нова лица  преко Националне службе за запошљавање или на неки други начин. Осим чланова пописних комисија који ће бити ангажовани на терену, један број запослених биће ангажован на обради података пописних комисија и издавању решења. За њих је обезбеђен посебан простор у Ердоглији, у улици Првослава Стојановића, где ће бити седиште пописних комисија.

Рок за завршетак посла је 27. новембар 2016. године.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.