Водоторањ уз Железничку станицу

Водоторањ се налази у подручју железничке станице. Редак је пример индустријске архитектуре са краја деветностог века. Објекат је

Водоторањ се налази у подручју железничке станице. Редак је пример индустријске архитектуре са краја деветностог века. Објекат је подигнут када су природним падом снабдеване локомотиве. Водоторањ је осмоугаоне основе са димњаком и ложиштем на једној страни. На врху је осмоугаони кров, прекривен лимом.

„Водоторањ у Крагујевцу је подигнут крајем XIX века, за потребе железнице. Из њега су се локомотиве, природним падом снабдевале водом. Саграђен је од опеке са наизменичним постављањем челичних прстенова, споља и изнутра. При његовом врху је формиран резервоар од опеке, длетован цементом, полулоптасте форме. Испод резервоара је простор за послуживање и ложиште са загрејаном водом. Уз тај простор са спољње стране је подигнут димњак,  који надвисује цео торањ а зидан је истовремено са њим.  Објекат је осмоугаоне основе, са дубоким темељима. На врх торња се долази спољним, завијеним степеништем. Сам врх је урађен као бондручна конструкција, испуњена нутованим даскама. Кровни покривач је лим а на врху крова је осмоугаона лантерна.

Један је од малог броја оваквих очуваних објеката у Србији и симбол је градитељког напретка, као и развоја железнице на овим просторима“.

Водоторањ у Крагујевцу је утврђен за културно добро-споменик културе Одлуком Владе Републике Србије бр. 633-3153/97-22, од 08. 08. 1997.године  Сл. Гл. РС 39, од 05.09. 1997.године.

7 коментара на “Водоторањ уз Железничку станицу

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.