XIX „JazzFest“ – Традиција која траје

Од 26. до 28. октобра на Великој сцени Књажевско – српског театра засвираће најбољи светски џез бендови. Извођачи

Последњи дани октобра у Крагујевцу су традиционално резервисани за све љубитеље џеза. Ове године XИX Интернационални „ЈazzФест“ Крагујевац обележиће разноликост ритмова, стилова и позитивних џез вибрација.

Од 26. до 28. октобра на Великој сцени Књажевско – српског театра засвираће најбољи светски џез бендови. Извођачи из Француске, Немачке, Аустрије, Канаде, Мађарске и Србије, који наступају на овогодишњем Фестивалу, потрудиће се да XIX IJFK буде истинска увертира предстојећег јубилеја.

Фестивал свечано отвара „Rémi Panossian Trio“  из Француске, који ће после 3 албума и 300 концерата одржаних широм света, своје мајсторство импровизације поделити са крагујевачком публиком. Исте вечери наступа и домаћи ауторски бенд „Schime Trio + One“  у чијем су саставу чак два Крагујевчана, чувени пијаниста Сава Милетић и бубњар Предраг Милутиновић. Трио цимбалисте Миклоша Лукача из Мађарске доноси средњоевропске џез вибрације, док ће сестре Ингрид и Кристин Јенсен са својим пројектом „Infinitude“ дочарати „Бескрајност“ на труби и саксофону. Женски трио под вођством немачке пијанисткиње Јулије Хилсман, најпрофилисаније џез музичарке садашњице и атрактивни фјужн квартет, Компост 3 из Аустрије, зачиниће завршницу овогодишњег, XIX  IJFK-а.

Поред главног програма, такође традиционално, XIX ЈаззФест има низ пратећих манифестација забавно – едукативног карактера. Фестивал је 19. октобра најављен тематском журком у културном центру УММУС, а посебна најава у Шопинг центру Крагујевац Плаза увелико траје, и трајаће све до 28. октобра. Постављен ИЈФК штанд са промотерима, добар џез који се може чути са разгласа и бројна изненађења очекују посетиоце и у наредним данима.

У Књажевско – српском театру 27. октобра од 10-12 часова биће одржан „Мaster Class„. Тема мајсторске радионице је ”Индивидуална и колективна импровизација”, а одржаће је домаћи џез бенд „Schime Trio + One“ . Чланови бенда ће говорити о улози саксофона, клавира и контрабаса у џез музици. Сви полазници ће бити у прилици да чују бившег крагујевачког ђака, клавиристу Саву Милетића, затим вођу бенда, саксофонисту Луку Игњатовића и младог и талентованог бубњара, Предрага Милутиновића. Радионица је намењена ученицима Музичке школе и студентима ФИЛУМ –а, али и свим заинтересованим суграђанима и љубитељима џеза.
У фоајеу Књажевско-српског театра након концерата планиран је Јам Сессион.

Цена комплета карата, који обухвата три вечери и шест концерата износи 1800 динара, док су дневне улазнице 700 динара.

Добро дошли на „XIX JAZZanje“!

Аутор: Александар Ђорђевић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.