Зашто је Египат вратио пиштоље Застава оружју

Због малих улагања, Србија губи трку у производњи оружја. Обећаних 8-10 милиона евра у "Застава оружје" никад није

Због малих улагања, Србија губи трку у производњи оружја. Обећаних 8-10 милиона евра у „Застава оружје“ никад није стигло.

Застарелу технологију у Крагујевцу искористила је хрватска фабрика „ХС – хрватски самострел“ која месечно производи 40.000 најсавременијих пиштоља, док „Застава оружје“ прави 2.000 или 20. део тога.

Како је за Блиц изјавио Милојко Брзаковић, директор „Застава оружја“, од обећања да ће држава да уложи новац у нове машине досад није било ништа.

Имамо потписане уговоре, али не можемо да их испунимо. Пре три године су потписани извозни послови вредни 50 милиона долара. Траже се аутоматске пушке, митраљези, снајперске пуше. Највећа тржишта су Африка, Азија и Америка„, каже Брзаковић.

Он додаје да фабрици недостају и радници и стручњаци „јер је много инжењера отишло у пензију“.

Сами смо уложили преко милион евра да се фабрика утегне, али то није довољно„, каже Брзаковић.

Да у технологију „Застава оружја“ треба хитно да се уложи новац, доказано је када је пропао посао са извозом пиштоља ЦЗ 99 у Египат, вредан 15 милиона долара. Купци су одустали од набавке 50.000 пиштоља, зато што су приметили грешку. Како каже Брзаковић, продато је 9.600 комада пиштоља, али је купац увидео ману.

Тражили су да магацин има 15 метака и онда су видели да после 100 испаљења долази до кочења. То је била техничка грешка, која је исправљена, али је посао пропао. Купци из Египта нису хтели преправљене пиштоље, већ потпуно нове. Нису желели чак ни да их испробају на стрелишту, већ су одустали.

Према речима председника синдиката „Застава оружја“ Драгана Илића: „Држава је власник 75 одсто капитала, али не даје новац„.

Траже да узимамо кредите, уместо да уложе новац у наменску индустрију. На сајму оружја у Америци видели смо да се савремено отружје прави од полимера, специјалних пластчних материјала. Производња је јефтинија, бржа, модернија. И због тога добија тржишну утакмицу„, каже Илић.

Извор: б92.нет

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.