Зграда Соколане у Крагујевцу

У централном делу Старе радничке Kолоније налази се зграда позната под називом Соколана. Сагарђена је 1929. године у

У централном делу Старе радничке Kолоније налази се зграда позната под називом Соколана. Сагарђена је 1929. године у оквиру изградње овог крагујевачког насеља. Због брзог развоја Војно – техничког завода и велике потребе за становима, општина у Крагујевцу је 1925. године уступила 21 хектар земљишта на Становљанском пољу за изградњу радничких станова. Укупно је саграђено 500 станова у којима је живело око 2000 радника и чланова њихових породица. У оквиру овог радничког насеља саграђени су и пратећи објекти: школа за 500 студената, забавиште за 150 деце, амбуланта, апотека, пожарни дом, библиотека, продавнице и дом за приредбе и фискултуру познат под називом Соколана.

Соколана је свакако најлепши и најзначајнији објекат у Старој радничкој Колонији. Рађена је у духу енглеске архитектуре 19. века са рашчлањеним фасадама и разиграним облицима. Пошто је грађевина постављена у слободном простору њене архитектонске вредности долазе до потпуног изражаја и она оставља упечатљив утисак. То је монументално здање, које се састоји од приземља и спрата. Основа је правоугаона, темељи од бетона, а приземље и спратни део од обрађеног и сиво бојеног дрвета. Кров је четворосливан, стрмог нагиба, покривен плочама. У средњем делу је зашиљена купаста кула покривена етернит полоце. У приземљу, до улице, је велики трем из кога се улази у пространу салу и канцеларијски простор. Трем има девет дрвених стубова са профилисаним капителима изнад којих су јастуци који држе међуспратну конструкцију.

Спратни део Соколане је симетричан, у средини је уздигнутији анекс, а лево и десно су површине са стубовима и прозорима. Напред, са уличне фасаде је отворен трем, из кога се улази у велику салу и 6 мањих помоћних просторија.

Зграда Соколане је складан објекат елегантних пропорција и поседује несумњиву архитектонску вредност.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.