Значење шљиве у српској народној традицији

Да има шта да се једе, да стока може да се прехрани и да шљивовице буде за славе

Ако добра домаћина ко ове године упита „Како је родило?“, Одговор ће бити сигурно овакав: „Пшеница слабо, кукуруз добро, а шљива тако и тако“. Да има шта да се једе, да стока може да се прехрани и да шљивовице буде за славе и прославе.

Да добро роде, на шљиве се меће божићна слама. О биљним петку доноси домаћин на њих и магичне биљке. А на Светог Трифуна резацу не ваља да жене ишта иглом раде, „да не би црви јели шљиве“.

А у Жупчу тамо код Брезе, уочи Божића, момци и дечаци иду од башче до башче те завијају као вукови око шљива јер тако род буде бољи.

Све ове радње ваља понекад радити, али зна се у народу: кад на Божић падне киша – родиће шљива. Сто посто.

Можда сте приметили, многе су шљиве посађене по гробовима. Још су искићене каквим разнобојним кончићима. Јер, сеновито је то дрво. Погодно да се у гранату крошњу смести нека душа. А и демон, богами.

Тако у Горњој Ресави „онај који је истих година као и покојник“ у поворци носи окићену шљиву која се онда посади покојнику баш више главе. А „за оне који су умрли без свеће“ у тачно одређене дане, три пута у години, распали се добра ватра од шљивовине. Умрла деца су се, у супротном, у неким крајевима сахрањивала у шљивику.

И „где шљива најбоље напредује ту је место за грађење куће“. Никакве друге провере или благосиљања, ни од попа ни од видовитих људи, нису потребна.

Девојке знају да им шљива може сачувати русе косе. И то овако: оне длаке што отпадну вежу се за младу шљиву. Па ће, јасно, коса „боље расти“.

Опет у Ресави стара жена која све зна после венчања обуче младожењи очеву, а младој мајчину кошуљу, узме их за руке и доведе до воћњака – где три пута обилазе са њима родно дрво – шљиву. И биће среће и буљука деце.

И када се беба први пут окупа она вода се обавезно проспе на родну шљиву.

А ако које дете нападне дуготрајна болест, жене знају шта ту ваља чинити. Нађу у шљивику лепу младу шљиву. Кроз процеп прва дода другој то дете. Онда га она кроз исти процеп врати. А прва почне са дететом главом без обзира бежати кући. Болест остаде на шљиви. Она се тога не боји.

Видели сте шљиву двојанку. Е, њу нипошто не ваља јести. Једни кажу „да ће се састављати прсти на ногама“. Други опет веле да ће се рађати све сами близанци.

И још нешто: ко у сну буде брао шљиве – плакаће!

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.