Дан града

Данас је +++ СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ – ЂУРЂЕВДАН (Источни Петак), у спомен на дан страдања великог свеца 290.

Данас је +++ СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ – ЂУРЂЕВДАН (Источни Петак), у спомен на дан страдања великог свеца 290. године. Почиње „лето“, ваља се окупати, скинути чини… и још понешто. Једна од најчешћих слава у православних Срба и свехришћански празник који се прославља 6. маја (23. априла по старојулијанском календару), у спомен на једног од девет великомученика и првих страдалника за хришћанску веру. Ђурђевдан се у народу сматра за границу између зиме и лета.За Ђурђевдан се вежу бројни народни обичаји, који се поприлично разликују зависно од краја у коме се празник обележава. Оно што је јединствено је „Ђурђевдански уранак“ – плетење венаца од биља, умивање биљем, купање на реци…

Петак 127. дан .2016, још 239 дана до краја године.Температура данас од 7 до 20 степени , 997 мб. Вероватноћа падавина 40.84% Исток-Североисток, Умерен ветар, 5.9м/с.Крагујевац богатији за 2 девојчице и 6 дечака. Евро 122,8154, Долар 107,6384.

Због програма обележавања Дана града, данас се мења режим саобраћаја и паркирања на неколико локација у центру Крагујевца. Паркирање ће бити забрањено на Тргу Војводе Радомира Путника, у улици Краља Петра Првог (део од Крста до Вишњићеве улице) и у улици Александра Првог Карађорђевића, почев од 05:00 часова.Неће бити дозвољено паркирање у улици Косовској (део паркинга код Старе цркве) од 07:00 до 13:00 часова, затим улици Вука Караџића почев од 07:00 часова, у улици Бранка Радичевића – паркиралиште на левој страни улице, почев од 07:00 часова, као и на посебном паркиралишту код Скупштине Града у улици Саве Ковачевића (због ватромета са зграде Управе Града Крагујевца у 22:00).Биће забрањен излазак возила са посебног паркиралишта Трг Светог Ђорђа (паркинг код Робне куће) и са вануличног паркиралишта у улици Срете Младеновића од 10:00 до 14:00 часова. Саобраћај за сва моторна возила биће забрањен од 19:00 до 21:00 час у улицама Вука Караџића и др Илије Коловића (између улица Вука Караџића и Кнеза Милоша), а од 19:00 сати до 01:00 час после поноћи у улици Бранка Радичевића (између улица Вука Караџића и Александра Првог Карађорђевића).

„Центру за пољопривреду у рурални развој“ изменом Програма субвенција привреди у 2016. години биће додељено 9,3 милиона динара, а средства ће бити обезбеђена тако што ће се текуће субвенције „Центра за стрна жита“ и „Шумадија сајма“ умањити за по 4,65 милиона, одлучило је Градско веће.

10,00 сати – зграда Старе скупштине – Свечана седница Скупштине града. Данас добитници Ђурђевданске награде добијају своја признања. У области уметности најбољи предлог је Владимир Јагличић за књигу превода ”Антологија руске поезије XX века (”Сребрни век”, књига I и II) а у области новинарства Јелена Вуковић за серијал емисија „Размотавање“ емитованих на РТВ Крагујевац у 2015. години и кратки филм ”Од ратне до креативне индустрије”. Јанко Шуштерчич преложен је за награду у области образовања због награда и признања освојених на такмичењима ученика средњих и основних школа у земљи и иностранству у 2015. години. У области спорта предложена је Јелена Миловановић за освојену златну медаљу са кошаркашком репрезентацијом Србије на Европском првенству у Мађарској у 2015. години. У области хуманитарног карактера за награду је предложено Удружење за помоћ особама са аутизмом, због унапређења положаја и квалитета живота особа са аутизмом и њихових породица кроз реализацију пројеката ”Дружимо се викендом”, ”Асистент у породици” и ”Сервис подршке за особе са аутизмом” и другим активностима у 2015. години. Градско веће утврдило је и предлог одлуке о постхумној додели звања Заслужни грађанин града Крагујевца – Борису Аранђеловићу, музичару из Крагујевца.

У оквиру акције “Срце за децу” Блиц фондација донирала скрининг апарат за дијагностиковање оштећења слуха код новорођенчади крагујевачком Клиничком центру. Помоћ у прикупљању средстава за куповину апарата обезбедила је компанија „Телеком Србија“.Сајам превенције који су заједнички реализовали Полицијска управа Крагујевац и невладина организација Стабло, организован је на платоу код Крста.Заставин солитер поклонио по завршетку избора свих врста, кошаркашку таблу и обруч ОШ Милутин и Драгиња Тодоровић.У основној школи „Живадинка Дивац“ у току су радови на комплетној замени фасадне столарије. Замена дотрајалих прозора на школском објекту побољшаће услове за рад ученика и просветних радика, смањити трошкове за енергенте и повећати енергетску ефикасност.8. ђурђевдански турнир у преферансу се игра 08. маја у кафани “Стара Србија” Котизавија је 3000 динара, жене 2000. Комплетна котизација иде у награде.

Удружење за друштвени развој младих „Интерактив“ организује 14 и 5 маја бесплатна обука за писање пројеката. хттпс://доцс.гоогле.цом/…/1иWИц8x-уовПдвицqX-ме1и5…/виеwформ.

Удружење КРАГУЈЕВАЧКИ КУЋНИ САВЕТ организује 27. Маја Дан комшија. ( Можда позовемо Комшију да отвори манифестацију).Национална изложба паса свих раса ЦАЦ “Крагујевачки победник 2016.” биће одржана у суботу, 14. маја, од 9 сати и 30 минута код хотела “Шумарице”.Неки су почели да причају бајке голубовима. Неки певају песме без риме. Неки причају сами са собом, а НВ наследници у покушају дувају.

Дан града Крагујевца, Ђурђевдан и ове године биће од данас па до 7 маја обелезен низом манифестација.

  • 4-9. Мај Иницијали и заставице (Изложба илустрација из књиге „Владари Србије“, Болета Милорадовића) Галерија Народне библиотеке “ Вук Караџић”.
  • 5-6. мај, 10-20 часова Свет игре и маште (Изложба рукотворина) Хотел „Крагујевац“.
  • 6. мај, 11 часова Дечји ђурђевдански карневал (Костимирана карневалска поворка) Траса кретања: Улица краља Александра I Карађорђевића – Саборна црква – Улица 27. марта – Трг Радомира Путника – Плато код крста 12 часова – Забавни програм и избор најлепших карневалских маски.
  • 6. мај, 12 часова Дом за незбринуте лутке (Изложба слика и цртежа Јелене Шаленић Терзић) Галерија Народног музеја.
  • 6. мај, 13 часова Албум сећања на наше претке из Првог светског рата (Изложба фотографија посвећених успомени на ратове 1912-1920) Конак кнеза Михаила . 6. мај, 18 часова Ђурђевдан у Великом парку (Извођење представе „Џепни позоришни бонтон“, наступи дечјих музичких и плесних група) Отворена летња сцена у Великом парку.
  • 6. МАЈ ЂУРЂЕВДАНСКИ КОНЦЕРТИ 20 часова Симфонијски оркестар (Концерт музичара ФИЛУМ-а) Ђачки трг. 21 час Неверне бебе Плато код Крста . 21.30 часова Ватромет.
  • 7. мај, 20 часова Звездане стазе (Концерт победника 13. Интернационалног такмичења акордеониста) Позориште за децу.

У оквиру обележавања Дана града, од 20 часова, у Књажевско-српском театру у току манифестација „Јоакимови дани“:БАШТА СЉЕЗОВЕ БОЈЕ – (6. мај) , ОДУМИРАЊЕ МЕЂЕДА – НП Ужице ( 7. мај), ЗЛА ЖЕНА НП Стерја Вршац (8. мај).ТЕШКО ЈЕ РЕЋИ ЗБОГОМ – 15. мај 20 часова Дечје позориште .

У полуфиналним утакмицама КУП-а Србије ( 28 и 29 мај) састају се ЖРК Минаква и ЖРК Извор из Буковичке бање, док ће у другом дуелу снаге одмерити ЖРК Медицинар и ЖРК Раднички.

Субота : ФК ШУМАДИЈА – ФК Мачва (16,30, 24 коло СЛЗ), ФК Слобода – ФК АРСЕНАЛ ( 16.30 24 коло ЗМ) ), ВК РАДНИЧКИ – ВК Партизан ( 17:00, друга утакмица плј офа ), ЖРК РАДНИЧКИ – ЖРК Наиса ( 18:оо, 4 коло плеј офа), РК РАДНИЧКИ – РК Пожаревац ( 20:00, 6 коло плеј аут )
Недеља : ФК Доњи Срем – ФК РАДНИЧКИ ( 17:00 26 коло ПЛС) , ФК СЛАВИЈА – ФК Овчар (16.30 24 коло ЗМ)
Понедељак: КМФ Флес Бецеј ВА-КМФ Економац 20:30

Добар дан !

Извор:Зоран Јовановић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.