Акваријум Крагујевац – први слатководни акваријум у Србији

Акваријум "Крагујевац" је први јавни слатководни акваријум у Србији. Налази се у просторијама Природно - математичког факултета у

Акваријум „Крагујевац“ је први јавни слатководни акваријум у Србији. Налази се у просторијама Природно – математичког факултета у Крагујевцу. На око 400 м² изложено је преко 350 акваријума чија укупна запремина износи преко 60.000 литара воде.
У акваријумима можете видети живи свет копнених вода, како наше земље и Балканског полуострва, тако и тропских и субтропских подручја Африке, Јужне Америке, Азије и Аустралије. Поред бројних врста риба из слатководних екосистема наших крајева, могу се видети егзотичне тропске рибе (скалари, оскари, неонке, дискуси, трихогастери, пиране…), водоземци (жабе и даждевњаци), гмизавци (корњаче и змије), као и различите врсте бескичмењака (сунђери, дупљари, планарије, глисте, пијавице, пужеви, шкољке, ракови…).
Однедавно има и две врсте риба које потичу из времена диносауруса а које су реткост иу акваријумима у свету.
„Реч је о рибама које воде порекло из Африке а које су познате као дводихалице и које су у еволуционом степену развоја – из времена диносауруса“, изјавио је доцент др Владица Симић, руководилац Акваријума који постоји већ око седам година.
Према речима др Симића, дводихалице су остале на том примитивном развојном степену тако да имају особине примитивних риба. Иначе, живе у водама Африке где водени базени пресушују.
„Када пресуше водени базени дводихалице дишу помоћу плућа јер је реч о рибама које имају неку врсту модификације и могу да дишу као животиње на копну“, објашњава Симић.
Оно што, такође, чини специфичним овај Акваријум је и богата колекција афричких циклида интензивних боја од жуте, плаве, црвене до шарених. То су рибе слатких вода.
У мрестилишта Акваријума се та врста веома успешно размножава, тако да посетиоци могу да виде велику збирку ових најлепших и најинтересантних риба слатких вода.
Акваријум је досад посетило неколико стотина хиљада лица. Долазе организовано у школе из целе Србије, има туристичких посета деце и одраслих, као и пензионера.
Акваријум у Крагујевцу има пирану која се храни биљном храном и која је безопасна, али има и велику која једе разноврсну храну и којој је месечно потребно шест килограма меса.
Специфично је и то што се у око 300 акваријума верно осликавају природна станишта, а посебно су наглашене врсте које живе у рекама и језерима Балкана.
Акваријум располаже колекцијом од око 350 биљних и животињских врста из водених екосистема како наше земље и Балканског полуострва, тако и тропских и суптропских подручја Африке, Азије, Аустралије и Јужне Америке.
Посетиоци уз помоћ стручног водича могу видети егзотичне тропске рибе, али и рибе наших потока, река и језера, као што су пастрмка, мрена, штука, смуђ, шаран, сом, кечига…
Поред риба у колекцији акваријума су и водоземци – жабе и даждевњаци, гмизавци – корњаче и змије, али и различите врсте бескичмењака – дупљари, планарије, глисте, пијавице, пужеви, шкољке, ракови…
Акваријум је отворен као део Института за биологију Природно – математичког факултета у Крагујевцу, а његова улога је конзервација угрожених врста копнених вода која се спроводи на научно – истраживачком и едукативном нивоу.
Проучавање гајења и чувања, а посебно размножавања водених организама, нарочито ретких и угрожених врста, у акваријумским условима је један од програма Хидробиолошки лабараторије овог Института.

Природно – математички факултет, ул Радоја Домановића бр. 12
тел. +381 34 30 02 46,  www.pmf.kg.ac.rs/akvarijum.html

 

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.