Апел граду: Обновите Сребрницу.

Крагујевац је град који је познат по томе да много мало улаже у своју историју. Прочитајте више!

Крагујевац је град који је познат по томе да много мало улаже у своју историју. Доказ за то, поред Тодорчева насеобине из доба Старчевачке културе, је и Сребрница средњевековни град. Обишли смо остатке Сребрнице коју уопште није тешко наћи и разочарано морамо констатовати да се објекат налази у веома лошем стању.
Остаци средњовековног града који је у народу познат као „Кулина“ налазе се на узвишењу северне стране Рудника, на десној обали речице Сребренице, притоци Јасенице у атару села Страгари (Крагујевац). Град је у рушевинама и има неправилан потковичасти облик. Нешто боље је очувана донжон кула квадратне основе на источној страни. Саграђена је од ломљеног шкриљца, а отвори и нише од притесане сиге. Зидови куле су очувани у висини до 10 m. На западној страни града некада су били видљиви трагови зида. Највероватније да овај град потиче из XIV века и везује се за име војводе Николе Зојића који се помиње 1395. падом под турску власт.
Према дубровачким списима у новом граду су се састали деспот Стефан и Ђурђе Бранковић. Половином XV века град је изгубио свој стратешки значај. Истраживања нису вршена. Локалитет је увршћен у категорију споменика културе Србије од великог значаја (Службени гласник СРС 28/83). Град вероватно потиче из XIV века. Пуни процват, град доживљава у првим деценијама XV века. Констатин Јиричек у својој „Историји Срба“ наводи да је деспот Стефан у време летњих жега радо боравио на овом локалитету, док на другом месту, исти аутор, наводи „често је деспот долазио у новостечену престоницу Сребрницу, онда је 25. јула 1426. године ратификован мир са Млецима“. Ова задња реченица највише говори о значају Сребрнице у деспотово доба. Највиши домет града је свакако био сабор из 1426. године, на ком је Деспот Стефан прогласио Ђурђа Бранковића за свог наследника. У њој је деспот Ђурађ и окончао свој живот.

 

Аутор : Александар Ђорђевић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.