Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар

Дан примирја у Првом светском рату обележава се 11. новембра, на дан када су 1918. године Силе Антанте

Дан примирја у Првом светском рату обележава се 11. новембра, на дан када су 1918. године Силе Антанте и Немачка у једном железничком вагону у Компијену, потписале примирје које је означило и крај Првог светског рата. Република Србија 11. новембар обележава као државни празник „Дан примирја у Првом светском рату“.

Обележавањем овог датума одата је почаст свим војницима Краљевине Србије који су се храбро борили, као и свим невино настрадалима у периоду од 1914. до 1918. године. Током ове четири године Краљевина Србија је морала да донесе тешке одлуке, да поднесе велике губитке и страдања и да одоли многим искушењима. Од величанствених победа на Колубари и Церу, до Солунског фронта и Албанске голготе, српска држава се на крају нашла на страни држава победница и успела да се као феникс издигне из пепела који је Велики рат оставио за собом.

Особине као што су издржљивост, храброст и способност да у тешким временима и условима када већ изгледа да је мртва, српска држава устане, препознате су у чудесном цвету – Наталијиној рамонди. Ова биљка са веома ретким моћима, необичним стаништима на којима расте и именом које је добила по краљици Наталији Обреновић, постала је главни мотив за амблем Дана примирја у Првом светском рату.

Управо та магична способност повратка у живот, представља главну спону између српске државе и Наталијине рамонде. Наиме, лепотом својих љубичастих листова као и могућношћу да се уз помоћ пар капљица воде врати у живот, Наталијина рамонда никога не оставља равнодушним. Поред тога овај чудесни цвет расте на Кајмакчалану, попришту славне битке у Великом рату, па све указује на то да овај цвет са пуним правом заслужује да буде на амблему за Дан примирја, као и да представља симбол препорода српске државе.

Значка која се носи недељу дана пре, као и на дан самог празника, представља комбинацију цвета Наталијина рамонда и чувене албанске споменице. Са једне стране, цвет представља васкрс српске државе која се после Првог светског рата уздигла и наставила свој пут, а са друге стране албанска споменица представља највеће страдање српског народа у овом рату, а то је повлачење преко Албаније.

Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар, у Србији је државни празник и нерадни је дан.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.