ДАНАС ЈЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ: Дан када се мења и гора и вода!

У једном моменту се Исус преобразио, засјао као сунце, а уз њега су се појавили старозаветни пророци Мојсије

У једном моменту се Исус преобразио, засјао као сунце, а уз њега су се појавили старозаветни пророци Мојсије и Илија

Српска православна црква и њени верници обележавају данас празник посвећен Преображењу Господњем.

Ова светковина се у православљу убраја у 12 великих Христових празника, а посвећена је сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор у Светој земљи (Израелу) када он најављује своје потоње страдање и славу.

Како тројица еванђелиста извештавају, Христос се са неколицином својих студената повукао на молитву на Таворске гору. У једном моменту се преобразио, засјао као сунце, а уз њега су се појавили старозаветни пророци Мојсије и Илија. С небеса је допирао јасан глас „ово је син мој мили, који ми је по вољи, њега послушајте“.

„Тада се Христу и апостолима јавио Мојсије и Илија који су говорили са Господом о његовој смрти у Јерусалиму“, пише у верским књигама.

Преображење пада увек у време Госпојинског поста. Зато је празнична трпеза обогаћена вином и рибом. Данас се на крају свете литургије освећује грожђе. Такође се оно дели на гробљу за покој душа мртвих. У црквеним богослужењима празнује се седам дана, током којих се певају песме посвећене овом Јевандјелски догађају.

Икона Преображења налази се често на иконостасима. На њој је представљен Христос на гори, окружен светлошћу, са саговорницима Илијом и Мојсијем, док тројица апостола, Петар, Јаков и Јован, уплашени леже на земљи.

У народу постоји веровање да се о овом празнику целокупна природа преображава. Како се верује, у отвореним водама, рекама и мору, не треба се више купати. Неке породице данас славе крсну славу.

Празник Преображење слави се на истоку од седмог века. Западна црква унела га је у свој календар тек 1457. године, и то у славу победе хришћанске војске над Турцима код Београда.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.