Дискриминација у крагујевачком породилишту

Милица Милосављевић из Брзан прва се родила 1. јануара, али је 100.000 динара дато дечаку који је рођен

Милица Милосављевић из Брзан прва се родила 1. јануара, али је 100.000 динара дато дечаку који је рођен после ње, само зато што су му родитељи из града

Милица Милосављевић прва је беба рођена у новогодишњој ноћи у Крагујевцу, али јој општинска власт не да награду зато што је из села Брзан, које је иначе свега 30 километара удаљено од града.

Девојчица је стигла на свет 1. јануара у 03:45 ујутро. На њеној болничкој наруквици пише број један као обележје прве бебе која је у 2016. рођена у Клиничком центру Крагујевац. Међутим, само зато што су јој родитељи из села у општини Баточина, функционери Града Крагујевца одбили су да је признају као прву бебу рођену у граду. Уместо тога, награда од 100.000 динара отишла је дечаку који је рођен пола сата након Милице.

– За то није крива болница, већ искључиво градска власт. Медицинске сестре су се радовале кад је рођена моја Милица и супрузи су одмах донеле ваучер од 5.000 динара, који је компанија „Акса“ наменила првој беби рођеној у новој години. Рекле су јој да се мало среди ако може јер ће доћи људи из општине да се сликају с њом и да јој уруче награду од 100.000 динара – каже отац Душан Милосављевић.

Међутим, уместо честитки, од чланова градске управе уследило је понижење.

– Никола Рибарић из општине пришао је мојој жени и питао је да ли је из Крагујевца. Чим је чуо да је из села Брзан, рекао јој је да нема право на награду. После је казао да јој може дати новац, али да ћемо морати да га вратимо. Ево, сваки документ за Милицу вадимо у Крагујевцу, сва наша документа су из Крагујевца, имамо и крагујевачке таблице на колима. Понижени смо, разочарани и увређени – каже Душан.

Револтиран поступањем општине, он је послао притужбу и заштитнику грађана у Крагујевцу, као и самој општини, од које већ две и по недеље чека одговор. У Клиничком центру Крагујевац потврдили су за Курир да је Милица Милосављевић прва беба рођена 1. јануара, али истичу да они не могу да се мешају у одлуке општинских власти.
– Немам ништа против дечака који је добио награду, само нећу да трпим дискриминацију на основу места становања. То што смо са села не значи да имамо мање права од оних који живе у граду – закључује отац.

Село Брзан иначе припада општини Баточина, која је административно везана за Крагујевац.

Извор: курир.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.