Фића пуни 60 година

Постао је симбол моторизације бивше Југославије и препознатљиво обележје ових простора

На платоу испред Музеја 25. мај у суботу 26. септембра биће одржано четврто дружење са „фићом“. Том приликом биће обележен 60. рођендан овог некада веома популарног аутомобила из периода СФРЈ.

Манифестација која почиње у 10 сати одржава се са циљем очувања сећања на наше индустријско и културно наслеђе. Очекује се долазак преко сто „фића“ из Немачке, Аустрије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Македоније и из свих крајева Србије.

Аутомобили ће учествовати у избору за најсимпатичнијег „фићу“, а након додела награда уследиће ревијална вожња кроз град.

„Фића“ (Застава 600, 750, 850) је аутомобил који се производио у Крагујевцу од средине педесетих година 20. века, по лиценци италијанског ФИАТ-а.

Постао је симбол моторизације бивше Југославије и препознатљиво обележје ових простора.

У периоду од 1955. до 1985. у крагујевачкој фабрици Црвена застава произведено је 923.487 примерака овог популарног модела, а извезено је 35.529 аутомобила у 15 светских држава.

Осим у приватне сврхе, „фића“ се користио и као полицијско возило, затим за потребе санитетске и поштанке службе, као и у ауто-школама, у Ауто-мото савезу Југославије и у многим другим предузећима.

Био је и запажен учесник аутомобилских трка у Југославији, а незаборавну филмску ролу одиграо је у култном филму Горана Марковића „Национална класа„:

 

Извор: nezavisne.com

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.