ИЗ ПЕРА ЈЕДНОГ КАЛДРМАША – ЈКП – Само је смрт сигуран посао

Сећате ли се Лакија Топаловића, из култних 'маратонаца'? Рекао је: "СВЕ МОЖЕ ДА ПРОПАДНЕ, САМО ЈЕ СМРТ СИГУРАН

Сећате ли се Лакија Топаловића, из култних ‘маратонаца’? Рекао је: „СВЕ МОЖЕ ДА ПРОПАДНЕ, САМО ЈЕ СМРТ СИГУРАН ПОСАО…“
Факат, са таквим менаџерским мотом ‘ладно би могао да води фирму каква је ЈКП „Градска гробља“, да се касније није обрукао пред запослеником и сином Мирком: „Па, ти мислиш да ћу неке паре и да му дам!?“

Зашто ми то паде на памет?
Био сам скоро на гробљу, у згради где је ‘папирологија’ и учинило ми се да сам тамо видео Лакија Топаловића – исто изгледа! Руку на срце, било је мрачно у суморном ходнику, јер је В.Д. наредио да се не пали светло, због штедње!
Али, да имам пуно пара, кладио бих се у гробно место да сам видео баш Лакија! Рекоше ми да је он ГЛАВНИ, што значи да се са њим не разговара, постоје за то запосленици… завршисмо некако папире… За то време, В,Д. ради УМНЕ послове, последњи ‘пројекат’ му је ‘препорука запосленима да не пуштају воду пре трећег коришћења тоалета – наравно, опет ради уштеде.
Боже ме сачувај, сада сам још више сигуран да треба што дуже да живим, бар док овај не оде. А како је ту и дошао?
ЂЕНКАААА, ПУШТАЈ ФИЛМ!!!

ЈКП „Градка гробља“основано је 1989. године одлуком Скупштине општине Крагујевац, за делатности:
– Услуге сахрањивања
– Превоз покојника
– Ексхумације
– Чишћење и одржавање гробља
– Израда опсега и гробница
– Остала трговина на мало

Предузећем управља надзорни одбор који се састоји од председника и два члана; Председника и једног члана именује Скупштина града, а другог запослени у предузећу.
Директора, који пословоди именује Скупштина града.

Мисија предузећа је да омогући достојанствен подледњи испраћај преминулих, да пружи разумевање и помоћ ожалошћенима, као и да чува успомене на претке.
Визија је да предузеће буде угледна и поштована кућа, која својим стилом, етиком и пијететом обједињује вредности хуманости и љубави према човечанству…..
ЗВУЧИ ФИНО, ААА??? Али, нажалост, није тако!

Предузеће са префиксом ‘профитабилно’, данас је у великом проблему. Тај проблем има и конкретно име – 136 милиона динара дуга. Има и време и људе. И пре сваког имена назив недодирљиве политичке партије којој ни полиција не може да доскочи.

КАЛДРМАШ се не бави странкама и политиком, већ  људима који на калдрми живе. Па рекох, ‘ај да се распитам ко ће ме то једног дана испратити. И кренем редом, дабоме, од радника.
Њих је у овој фирми, цирка 121. Синдикално су подељени у три синдиката. Машала!
Кажу, није увек тако било. У време када је плата била редовна, постојао је само један синдикат, јер није било потребе да се радници на тај начин штите. И директор је био само један, дуго, 8,9 година. Ваљда је имао завидне менаџерске способности, јер и тада су људи нередовно плаћали своје обавезе ‘гробљима’,  тек, плате су биле редовне, чак су долазили да раде и људи преко омладинске задруге. Један радник ми је рекао: „Дао нам плату, па нас одвео на пиће и он платио, то је био директор, ал’ смо га ми звали по имену – Драган. Он нас чув’о од ови из општину, што волу паре“.

Ето, јел видиш да за високу политику можеш да имаш и нижу школу, човек погодио!
У време када Скупштина града губи подршку једног министарства, остаје без новца и упада у дубиозу, прво, наравно, притиска директоре јавних предузећа да ваде лову из сламарица и пролонгирају неминовно пропадање. И ЈКП „Градска гробља“ бива ‘ЗАМОЉЕН‘ да се одазове, што по дифолту значи да остане без кинте за режију и за плате запосленима.  Директор их одбија, смењују га, па сваком своје: њему морални интегритет, њима небрањени плен .

ШТО БИ РЕКАО ЂЕНКА: „А САДА ПОЧИЊЕ ТОН ФИЛММММММ!!!
Плате почињу да касне, директори се мењају, а радници већ имају два синдиката. Скроман фонд речи у страначким саопштењима не дозвољава елоквентнију изјаву руководиоца, од оне чувене: НАСЛЕЂЕНО СТАЊЕ ЈЕ ЛОШЕ!
А КОЈЕ, БРАЛЕ, ОНО КАД ЈЕ БИЛО ПЛАТА?

Један од директора чак доводи и свој лични синдикат, трећи по реду, симболичног назива ‘Независност’, јер им један од лидера независно од гробља седи у општини и прима две плате. Они коче рад друга два синдиката, подржавају директора, кукају на оног што их је ‘издао’ док су били у општини …И доводе К Р И С Т И Н У У У……..

маратонци трче почасни круг  - кристина

И као на филмској траци, прича иде даље : “ Довео си ову твоју ку…  хоћеш кућу да ми узмеш …“
Најјачи лик, читај странка, убацује госпођицу Кристину,  она је једини женски лик у овим нашим маратонцима, она заводи гробаре и увлачи у синдикат… Ради брзо и напредно и нестаје пред крај филма …ПЛИВАЈ, ЛЕПОТИЦЕ

Него, запричах се ја, па заборавих: КУДЕ СУ ПАРЕ?
ХОЋУ СВОЈ ДЕО, НЕЋЕТЕ ДА МЕ ПРЕВАРИТЕ!“
И попи Мирко лопату по глави! Од Лакија, оног са почетка, помињао сам га…

Лакија сам данас видео, сигуран сам, Лаки је мало нервозан, па је решио да лупи шаком о сто и доведе ШПРИЦЕР-НОВИНАРА и да му објасни:
СВИ СУ ЗАЈЕБАЛИ СВЕ. ПРЕ МЕНЕ. ШТА МЕ БРИГА. ПОЛОВИНА РАДНИКА ЈЕ ВИШАК, АЛИ ЈА НЕ ПРАВИМ СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ. ТАЧКА. ПАРА НЕМА, ПЛАТЕ НЕМА, А ТО, ОКО ДИНАМИКЕ ИСПЛАТА – МАРШ! 1063 ГРОБНИХ МЕСТА СУ НЕЕВИДЕНТИРАНА, НИЈЕ МОЈ ПРОБЛЕМ, ТО ТРЕБА БАР ПОЛА ГОДИНЕ ДА СЕ ПОПИШЕ, ТО РАДИ ОНАЈ СА ДВЕ ПЛАТЕ, ЗНАЧИ БАР ГОДИНУ ДАНА! СВИ СУ БИЛИ ИЗ НЕКЕ СТРАНКЕ, А МЕНЕ ЈЕ МОЈА ДОВЕЛА СА БИРОА, ЈЕР САМ ЗАСЛУЖИО…“

Иначе, овако маштовит и генијалан приступ проблему, уз гашење светла у ходницима, препоруку да се мање и ређе пиша, као и забрану паркирања  радницима на паркингу фирме, Лаки је научио у странци, оној која је оживела најомраженију политичку организацију из деведесетих и створила ову, данас најјачу политичку аждају.

И Лакијев вођа је маштовит, воли баскет, слуша Идоле…
Лаки не блиста први пут сада, већ је био и у вицу, истинитом, када је хтео да име свог лидера испише засађеним борићима. Зато постаје председник градског одбора своје странке, са замрзнутом функцијом, док је на челу ‘гробља’.

Кад се ‘замрзне’ неће морати да објашњава зашто се кашњење плата не смањује, а неће морати ни да одређује ни динамику исплата. Нити да слуша предлоге синдиката и уз смањење цена да омогући већи број рата корисницима, из чега произилази и динамика исплате радника.

Или, пак, и ‘замрзнут’ може да отпусти половину радника, вештачки ствара маглу, да пореди дугорочне обавезе ( а стижу нове ) са потраживањима из претходног периода ….
БИЛИ ПИТОН ЈЕ, ГЛЕДАЛИ СМО, РЕКАО: „ЈА САМ ПОШТЕНО РАДИО, РИЗИКУЈУЋИ ДА МЕ УХВАТЕ И ОДВЕДУ НА РОБИЈУ, ХОЋУ ДА МИ СЕ ПОШТЕНО И ПЛАТИ!
Ја не знам чега се Лаки уплашио, где су те паре, јер, пријатељи, у нашем Крагујевцу парцела са два гробна места кошта 130 000 динара !!!
Има и скупљих, ко воли! Хвала богу, па опсеге не израчунавају инокосни пословодни органи, јер би то било исто као да Марку Kраљевићу даш да ти апдејтује компјутерски софтвер!
Нек сте ми живи и здрави, ја журим у тоалет, управо су двојица изашла, па ја као трећи ексклузивац могу и воду да повучем и оперем руке!

НЕНАД МАКСИМОВИЋ

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.