Из пера једног Калдрмаша – Завршен пети АРСЕНАЛ фест

Иза сцене, све што нисте знали о фестивалу!

… које куде, другари? јел претекосте? Ја сам једва, хвала на питању! Мој избор за умор био је АРСЕНАЛ фест.

Пети пут, заредом, Крагујевац је организовао најурбанији догађај у региону, тродневни музички фестивал праћен разним културним догађајима, далеко од свемоћних очију наци-фреквентних програма који вређају интелегенцију и руше достојанство разумних људи чији родитељски инстикт не дозвољава да им децу едукују силиконско-шаторске пихтијаре и ментални болесници заваљени у ружичасте фотеље што се дижу и спуштају у ритму ветрова њиховог кокаинско-телевизијског могула, сељачине … ух, што сам ово лепо рек’о – свака ми част! Могу ја још, али није тема …

Рекох већ, све што нисте знали о АРСЕНАЛ фесту, јер ми се тако учинило читајући разне шприцер-новинаре и шпајз-мудраце како „проверено“ износе цифре од стотина хиљада евра и како „селекторски“ мудро објашњавају „требали су да доведу …“

Мени изгледа да ТРЕБА или БИ ТРЕБАЛО да им се доведе лектора, за почетак. И ово сам лепо рек’о – свака ми част! Могу ја још, али није тема …АРСЕНАЛ фест је јако озбиљна и велика манифестација, схватио сам то много пре почетка програма. Омогућено ми је присуство тако што сам добио задужење, био сам иза бине и у могућности да све видим, истовремено радећи и да сазнам како функционише читава прича из разговора са свима који тамо раде.

АРСЕНАЛ организују две фирме, заједнички; прва је београдска менаџерска кућа ЛОНГПЛЕЈ, која доводи извођаче и сноси њихове трошкове. Искусни менаџер погађа цену са извођачима, уговара термине и све што је иначе посао менаџера. Он је главни баја и кад неко каже „платили су сто сома евра Бреги“, тај лупа за све паре, јер нема појма! Те новце нико нема ни на слици.

Друга фирма је крагујевачки Дом омладине, који даје логистику, обезбеђење,запосленике и организује подизвођаче. Речју, раде све тешке послове.

Ограничен буџетом, Дом омладине има задужење да смести седму силу у та три дана, обезбеђење из Београда и „велике“ звезде. Али, то је још и лакши део посла.Тежи почиње неколико дана раније и подразумева ангажовање јавних комуналних предузећа, Градског зеленила које најпре својом механизацијом поткресује дрвеће да би тешки шлепери са опремом уопште и ушли, затим предузеће за путеве, које крпи асфалт, Чистоћу … То су све фирме које на мишиће функционишу, па сви из дома омладине морају стално бити присутни у кнежевом арсеналу и да ‘вуку’ радове. Данима сам био са њима, присуствовао постављању тоалет кабина, шанкова, бина, увођење струје … Сизифов посао.

Последњег дана је најтеже јер пристижу гости и почињу тонске пробе, где, опет морају бити људи из дома, јер су афирмисани музичари који знају да поставе тон.

Дан пре, у Дому омладине се организује изложба цртежа и илустрација и јавни час стрип цртања у сарадњи са међународном стрип конференцијом КГ КомиКон.

Такође, врши се израда акредитација, продаја карата …

У Великом парку, поставља се камп који је бесплатан, дижу шатори, такође, доводи се струја, вода и организује програм, ди-џејеви и жива свирка за кампере …Ух, ваљда је то све. Три стејџа, ВИП ложа, ‘еир’ бина – све је ту. Два многољудна обезбеђења, хитна помоћ, ватрогасци, полицајци, комуналци, цепачи карата, новинари … Два шатора за извођаче и велики бек стејџ у згради за ВИП госте!

Сви су добијали и сендвиче, Шумадинци не држе госте гладним!

Сада тек постаје јасно зашто кажем да сам уморан, а фест још није ни почео!Варљиво време поправио је наступ култног КГ бенда ДЕБЕЛА НЕНСИ, окупљеног после 30 година на Мејн стејџу. Пун погодак, јер је извођење њихових познатих песама окупило масу посетилаца, према параметрима од ранијих година – рану сатницу и чињеницу да је тек почетак прве вечери.Били су одлични Трнда, Јера, Дарко, Раца и Фића и дебело су награђени аплаузима, посебно повратник Миша Раца.Затим ЕЛЕМЕНТАЛ, сјајан загребачки бенд, са пуно хитова и харизматичном певачицом Реми, слатком плавушицом која псује као кочијаш, на велико одобравање женског дела публике. Она је и најавила следећи бенд, своје суграђане: „Останите ту, стиже ХЛАДНО ПИВО, јебат ће матер!“На Гарден стејџу, пажњу су привукли the COCKBLOKERS, блуз-рок тројац који чине Шоне, Бане и Џони. Одушевили су.Orthodox Celts, стандардно врхунски. Напунили су Гарден.БАБЕ, врло интересантан бенд, али недовољно увежбан наступио је у наставку, публика је била задовољна иако Бабе могу то много боље,И јесу, ХЛАДНО ПИВО, панк рок састав, разбио је! Посебно је био уочљив Миле Кекин, фронтмен, од кога бољег нисам видео.ЛУДАК У РАЗВОЈУ, панк рок бенд, имао је жестоку свирку. После три снимљена албума Луне, Ципи, Борис и Гиле спремају се за Егзит. На Арсеналу су били одлични!Затим, сјајни никшићани – ДСТ, такође.Другог, кишног дана, партер је већ био пун, са разлогом, јер је наступио новосадски тројац РИТАМ НЕРЕДА   и убио бога. Сјајно.Затим САРС, школски добар и мало уштогљен због танке комуникације певача са публиком.На Гардену су издоминирали FOREVER STORM са жестоком свирком. Очекивано од Ковче, Шомија, Владе и сјајног Вука, јер су се већ показали у Рату бендова, као и на немачком ХМ фестивалу Wachten!К К Н су на крају вечери били одлични, као и увек.БРКОВИ, су, такође, имали јако добар наступ на Мејну, а посебну пажњу изазвао је певач Шемсо, љубимац крагујевчана од када је, пре пар година, после наступа у Дому омладине походио зелену пијацу и купио четири главице купуса и пар опанака и завршио пијан у Порти где је певао ‘Поздрави је поздрави, са локалним џиберским оркестром!Последњи на Мејну друге вечери био је култни сарајевски бенд ЗАБРАЊЕНО ПУШЕЊЕ. Рокали су до сабајле по највећој киши, док су фанови голи до пола тражили још. Сејо Сексон није престајао са песмом, у инат и самим члановима бенда са којима се иза бине жестоко посвађао, ја глед’о!’Поздрави је поздрави, са локалним џиберским оркестром!БЛАЖА И КЉУНОВИ су орасположили башту својим веселим програмом.Последње вечери на Мејну се појавио Коља са гробовласницима и својим карактеристичним музичким опусом пред пуно људи.Пред поноћ је наступио ГОРАН БРЕГОВИЋ и његов оркестар за свадбе и сахране и фантастични певач АЛЕН ИСЛАМОВИЋ. Програм – примерен називу!
Често постављано питање „ЗАШТО БРЕГА ?“ Дозволићете ми :
– ЈОК, ТЕБЕ ЋЕ ДА ДОВЕДУ, ТИ ЋЕШ ДА НАПУНИШ ПАРТЕР !?!?! Брега то може, а оне људе нико није мотком довео, већ су дошли сами! То су факти!RUNDEK CARGO TRIO су наступили пред поноћ и направили гужву велику готово као што је и њихова рајдер листа! Наравно, свирка је била одлична!VAN GOGH је имао изузетно добар наступ, убили су бога! Развалили, буквално! Рекордан број гостију, добрим делом и због Илић Дејана Цвике, нашег суграђанина и члана ове групе, као и Банета Глувакова који често борави овде, због посла или због кума Трнде.
Ђуле је створио музички бенд – гигант, који је и њега појео, али му то још нико није јавио – да је институција ‘Ван Гог’ већа од њега!Уосталом, треће вечери ниси морао на Мејн, јер на Гардену су ‘пржили’ сјајни BLACK CROWN EMPIRE. Немања и екипа су жестоко свирали.L E T 3 !  Сасвим очекивано, УБИЛИ БОГА! Није било места за све. Перформанс за медаљу, као и свирка.Певач Прља завршио у Тангама, а читав простор у перју које су пуштали. Сутрадан, тонци попиздели вадећи перје из боксова и звучника!Трећи стејџ, популарни EXPLOSIV био је све три вечери отворен до јутра са много Ди-џејева, за љубитеље електронске музике.Физички, био сам спречен да видим све јер су се термини преклапали, остаћемо ускраћени за : CONSECRATION, BUNT, THE HIGHLANDERS, GOSPODJO BATE,  SHARKES SNAKES & PLANES, STYPTIC, ARTAN LILI, SAMOSTALNI REFERENTI, PIKNIK, TI, BOLESNA STENAD, IRIE FM, LTJ BUKEM & MC STAMINA …АРСЕНАЛ фест је посетило више од 20000 људи, без иједног инцидента и интервенције дежурних служби, изузев два самоповређивања у алкохолисаном стању. Обезбеђење, БРАВО !

Е, сад, тражио сам неки пропуст, ваља се мало! И нашао: Борис Аранђеловић, певач из СМАКа, појавио се у публици, а карту је купио!

Господо, Борису се карта из поштовања поклања ! Истог оног које је доживео ходајући од улаза до бине више од сат времена, због аутограма и сликања !

По завршетку, у недељу, посла још има – демонтажа опреме. Ко то ради? Није тешко погодити – Дом омладине.

Mica TurcinПа све и да нисте ово видели могло се чути на 95.9 MHz, директно на Радију 9 јер се на Гарден са Зорицом, Маријаном и Боцом „ИНСТАЛИР’О“ Мића Турчин на Арсенал радију.  Симпатичан је то младић, свуда га има … к’о да је премијер, боже ме опрости!

Нису ми дозволили да им објавим имена, кажу, то је партизанштина и хвалисање, али су ме замолили да поменем једног човека, дугогодишњег радника у Дому омладине, некада и директора, када се у Крагујевцу рађала музичка сцена, а данас пензионера који дође да помогне – чика ПИНЕТА! И да му се јавно захвалим! Жив био, чика Пине !

До следећег јуна – ПОЗДРАВ !Фотографије су дела:

  • Рале Петровић
  • Лаки Лазаревић
  • Арсенал фест

Ненад Максимовић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.