Изабран извођач радова за банку матичних ћелија у Крагујевцу

Фирма "Банковић" из Црне Траве изабрана је, на међународном тендеру, за извођача радова на изградњи Центра изврсности у

Фирма „Банковић“ из Црне Траве изабрана је, на међународном тендеру, за извођача радова на изградњи Центра изврсности у Крагујевцу, у чијем склопу је и прва Банка матичних ћелија у Србији, изјавио је данас ректор крагујевачког Универзитета Небојша Арсенијевић.

– Фирма „Банковић“ је дала повољнију понуду од других – рекао је Арсенијевић Тањугу и навео да је рок за изградњу Центра изврсности, у оквиру ког ће бити неколико научних центара, годину дана.

Међународни тендер за избор извођача радова расписали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Јединица за управљање пројектом „Истраживање и развој“ (ЈУП) и он је крајем фебруара објављен у Службеном гласнику Европске уније, као и на порталу јавних набавки, и веб страници ЈУП-а.

Према речима Арсенијевића, изградња Центра изврсности површине 11.000 квадратних метара, који се финансира из кредита Европске уније, почеће по истеку рока за жалбе и потписивања уговора са извођачем радова.

Вредност те инвестиције, која се сматра највећом за развој науке у последњих неколико деценија, је 30 милиона евра.

Пројектом је предвиђено да у оквиру Центра изврсности буде изградјено неколико научних центара и то Центар за истраживање матичнић ћелија и Банка матичних ћелија, Центар за функционална истраживања, за молекулска и целуларна истраживања, за морфолошка истраживања и за фармацеутска и фармаколошка истраживања.

Идејни носилац тог националног пројекта, генетичар светског гласа Миодраг Стојковић, раније је Тањугу рекао да изградњом Банке матичних ћелија градјани Србије неће морати да шаљу узорке у иностранство, као и да ће држава на тај начин задржати младе и перспективне научнике, а један број њих ће се вратити из иностранства.

Према речима Стојковића, Србија сваке године шаље узорке матичних ћелија на замрзавање негде другде и због тога годишње губи осам милиона евра.

Иначе, фирма „Банковић“ из Црне Траве, од фебруара ове године ради и на изградњи 210 станова, укупне површине око 10.000 квадратних метара, за младе наученике у Крагујевцу, а који би требало да буду завршени до краја ове године.

Реч је о инвестицији вредној седам милиона евра која се, такодје, финансира из кредита Европске уније.

Станови су по критеријумима Европске инвестиционе банке намењени младим научним радницима до 35. године живота, као и научницима који желе да се врате у Србију.
Највише је станова, око стотину, површине 35 квадратних метара, један број је од око 50 квадрата, ау мањем проценту су станови површине од 80 квадратних метара, намењени породицама.

Пројекат изградње станова за младе наученике и Центра изврсности при Универзитету у Крагујевцу, покренут је пре четири године.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.