Изложба „Портрети и сећања“ – Јеврејска заједница Србије пре Холокауста

Изложба ће приказати преко 1000 фотографија чланова Јеврејске заједнице Србије из периода пре Холокауста

Позивамо све заинтересоване на отварање изложбе „Портрети и сећања“, у Крагујевцу, 10. септембра, у 19:00 часова, у галерији Народног музеја Крагујевац, Вука Караџића 1.

Изложба ће приказати преко 1000 фотографија чланова Јеврејске заједнице Србије из периода пре Холокауста. Фотографије су прикупљене из породичних албума оних који су преживели Холокауст и архива Јеврејског историјског музеја. Ови изванредни снимци, по први пут приказани заједно у јавности, иИлуструју невероватну разноликост људи, особеност њихових појављивања, догађаја, ситуација и места. Нажалост, приказују само делић заједнице која је постојала пре Холокауста. Само неколико година након што су ове фотографије снимљене, нацисти и њихови сарадници покушаће да убију све Јевреје у Србији. Шокантан контраст између ових изванредно животних снимака пре Холокауста и онога што знамо да је уследило потом, провлачи се као незаобилазан подтекст целе изложбе.

Фотографије су прикупљење у оквиру иницијативе Савеза јеврејских општина Србија да се оформи дигитална база фотографија Јеврејске заједнице Србије из периода пре Холокауста, и забележе сећања преживелих жртава Холокауста о животима људи који су снимљени на тим фотографијама.
Уз изложбу је осмишљен пратећи образовни програм за децу школског узраста. Деца ће добити прилику да учествују у радионицама које обрађују теме као што су јеврејски обичаји, симболи, традиција, као и питања Холокауста и дискриминације. Надамо се да ћемо уз помоћ изложбе и образовног прогарама успети да младим генерацијама пренесемо знање о прошлости, како будуће генерације никада више не би прошле кроз страдања и патње жртава Холокауста. Више информација можете наћи на вебсајту www.jevrejipamte.org или ако пошаљете е-маил са питањима на адресу kontakt.secanje@savezscg.org

Изложба ће бити отворена за јавност у галерији Народног музеја Крагујевац од 10. до 27. септембра, радним даном 10:00-05:00 часова а суботом и недељом 10:00-14:00 часова.

Од фебруара 2015. године, изложба „Портрети и сећања“ гостује у Седам градова у Србији. До сада, изложба је била постављена у Новом Саду (Музеј Војводине), Суботици (Модерна галерија Ликовни сусрет), Зрењанину (Народни музеј), у Београду (бивши Немачки павиљон, Старо сајмиште) иу Шапцу (Културни центар и Међуопштински историјски архив), а након изложбе у Крагујевцу, планирано је и гостовање у Нишу (15/10-30/10 у галерији Синагога Народног музеја Ниш). У новембру месецу, у галерији Прогрес (09:11-22:11), изложба „Портрети и сећања“ поново ће бити изложена у Београду, чиме се њено путовање по Србији завршава.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.