ЈКП „Градска гробља“ – прете дужницима да ће ископати старе гробове

Више од 1.600 покојника сахрањених на неком од четири гробља у Крагујевцу нашло се на листи за ексхумацију

Више од 1.600 покојника сахрањених на неком од четири гробља у Крагујевцу нашло се на листи за ексхумацију – због неплаћања дугова!

То значи да ће његови посмртни остаци бити ископани и премештени у заједничку гробницу, док ће у њихове гробове бити сахрањени неки други. Као у Ковачевићевим „Маратонцима“!

Како је изјавио Никола Спасић, директор ЈКП „Градска гробља“, реч је о 1.063 покојника за које нико није плаћао дажбине десет и више година и 560 које је сахранио Центар за социјални рад, Завод за збрињавање „Мале пчелице“ (највећа душевна болница на Балкану).

Гробља у губитку, гробари без плата
Прошлу пословну годину су „Градска гробља“ завршила са губитком од 17,5 милиона динара. Укупна дуговања према добављачима, радницима и пореској управи су 138 милиона динара. Већ пет плата није примило 114 радника.

– Само физичка лица која нису плаћала закуп десет и више година и одржавање гробница дугују 30 милиона динара, а правна још девет милиона. Ексхумација је законски одобрена и потпуно легална. Прича јесте осетљива, али мора да се реши. Направили смо листу и према њему има 492 гробнице за које се не плаћа закуп дуже од 20 година и чак 57 за које нико није уплатио ни динар 40-60 протеклих година – каже Спасић.

Рок за спас покојника је 1. фебруар наредне године.

Пре тога ће „Градска гробља“, како налаже закон, да дају оглас преко медија и позову потомке да се јаве и регулишу обавезе. После тога ће започети прве ексхумације. Посмртни остаци биће извађени из гробова и стављени у посебне пластичне кесе од којих ће свака да буде обележена бројем и подацима који говоре ко је у њима. Затим ће да се поново покопају у заједничку гробницу, која се стручно зове осаријум. Споменици и остала обележја биће уклоњени, а парцеле ће бити поново продате.

– Имамо 38 гробница црвеноармејаца о којима се нико не брине. Постоје и гробнице заслужних грађана које такође нико не плаћа. Људи не знају и да ако неко премине и његова гробница постаје предмет оставинског поступка. Мора да се зна ко је наследник гробног места. Рачуни не могу да стигну преминулима већ наследницима. За једно гробно место су укупне обавезе 904 динара годишње. Такса за одржавање је 582 динара, а закупнина је 322 динара.

Закон је неумољив и после десет година почивања у гробу на исто место може да се сахрани друго лице. Рачуница је јасна – један ексхумација кошта 31.000 динара. Може да се обави само од 1. октобра до 1. априла. Најјефтинији гробно место са урађеним опсегом кошта 67.000 динара и може да се плати на пет рата.

Извор:блиц.рс, н.радишић, фото: н. раус 

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.