КЊАЖЕВСКО-СЕРБСКИ ТЕАТАР – прво позориште на територији слободне Србије

У Крагујевцу се прве позоришне представе помињу још 1825. године. Припремао их је и изводио учитељ Ђорђе Евгенијевић

У Крагујевцу се прве позоришне представе помињу још 1825. године. Припремао их је и изводио учитељ Ђорђе Евгенијевић са ђацима.

Приликом свог доласка у Крагујевац у њима је учествовао и Јоаким Вујић. Он је дошао на позив кнеза Милоша у јесен 1834. године и постављен је за директора „Театра“ са задатком да организује рад позоришта.

Књажеско-српски театар смештен је у адаптираним просторијама типографије и имао је бину, ложе и партер. Репертоар „Театра“ чиниле су углавном посрбе Јоакима Вујића, а глумачки ансамбл, поред Вујића који је био главни глумац и редитељ, чинили су млади чиновници и ђаци гимназије.

Прве представе одржане су у време заседања Сретењске скупштине од 02. до 04. фебруара 1835. године, када су приказане Вујићеве посрбе уз музику коју је компоновао Јозеф Шлезингер. За три дана изведене су четири представе: „Фернандо и Јарика“, „Ла Перуз“, „Бедни стихотворац“ и „Бегунац“.

Позоришну публику сачињавали су кнез са породицом, чиновници и позвани гости, као и посланици у време скупштинских заседања.

На Сретење Господње, 15. фебруара 1835. године (02. фебруара, по старом календару), у адаптираним просторијама крагујевачке Типографије, приказао је Јоаким Вујић своју посрбу „Фернандо и Јарика“, према делу Карла Екартсхаузена.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.