Колики је вишак у градској управи?

Град Крагујевац је добио званични допис Министарства за државну управу и локалну самоуправу, али према писању дневног листа

Град Крагујевац је добио званични допис Министарства за државну управу и локалну самоуправу, али према писању дневног листа „Блиц“ Влада Србије је утврдила максимални број запослених у јединицама локалне самоуправе према коме је у Крагујевцу прекобројан 261 запослени у јавном сектору

Влада Србије усвојила је другог децембра одлуку о максималном броју запослених у јавној управи према којој ће до другог фебруара 2016. године, број запослених морати да буде смањен у скоро свакој локалној самоуправи у Србији.

Према одлуци у коју је „Блиц“, како је објављено, имао увид, број запослених у јавном сектору у односу на 31. децембар 2014. године биће мањи за 14.512 лица, и то за 8.511 у републичким органима, 5.751 на локалу и 250 у Војводини.

Тако, на пример, у Београду, где је запослено 34. 217 људи радиће 2.126 мање, у Новом Саду број ће бити смањен са 8943 на 8.321 запосленог, у Нишу од 6.173 за 484 радника мање, а у Крагујевцу вишак је 261 запослени.

Када се погледају преостале две колоне у објављеној табели сазнајемо да је тренутни број запослених под крагујевачком градском „капом“ – 3.716 људи, а максимални број, који је Влада Србије коначно одредила на основу Закона о одређивању максималног броја запослених у јавној управи, (усвојен августа ове године), износи 3.455 радника.

Може се рећи, добро је, 261 запослени је неочекивано мали број људи него у односу на оно што се претходних месеци, али и година, говорило о крагујевачкој армији прекобројних. Но наметнуло се питање, да ли је табела „Блица“ тачна?

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић, ни његов кабинет, нису желели да коментаришу сазнања о броју радника који су вишак, али податке нико од њих није ни демантовао.

Незванично, али тачно?

Из Информативне службе града одговарају да град Крагујевац није добио званични допис Министарства за државну управу и локалну самоуправу, а док га не добију не могу да „крагујевачке“ обезбеде саговорника на ову тему. Шта је, ту је.

Ипак, не треба заборавити да је градоначелник Радомир Николић летос, на једној од телевизија са националном фрекфенцијом, изјавио да у Крагујевцу има 1.500 људи који су прекобројни у локалном јавном сектору, мислећи на градску управу, установе и комунална предузећа.

Он је објаснио да је тог тренутка било запослено запослено око 3.800 људи, а, додао је Николић, преузимањем Центра за страна жита и очекиваним преузимањем предузећа „Енергетика“ (говорило се до краја ове године), град ће отприлике имати преко 4. 000 запослених “ на платном списку „. Ипак, чак и да је све што је тада речено истина, намеће се питање откуд градоначелнику податак – 1.500 људи.

Председник Синдиката комуналних делатности Крагујевца Бранко Петрашиновић не крије да је пријатно изненађен, јер уколико из градске управе, установа, агенција и комуналних предузећа треба да оде 261 запослени неће бити пресије, застрашивања и лицитирања са људима.

– Ни ми из синдиката не можемо узети податке здраво за готово. Неспорно је да град није добио званичну потврду из Министарства за државну управу и локалну самоуправу, али такође, чињеница је да од раније знамо да је максимални број од 3.455 запослених у јавном сектору Крагујевца – тачан. Као параметар, говорило се, узима се 15 запослених на 1.000 становника. Очито су рачунали да град има 230.000 становника.

Вероватно је и број од 3.716 тренутно запослених истинит, тако да не треба сумњати ни у трећу цифру, наведени вишак, прихвата разговор Петрашиновић.

Он признаје да није потпуно упућен, нити позван за питања која се односе на градску управу и установе, као ни предузећа која нису под окриљем Синдиката комуналних делатности, али као активиста најбројнијег синдиката, ипак, има одређена сазнања.

Према Петрашиновићевим речима, у Центру за стрна жита је остало 15 људи, некада је било стотину, непознаница је „Енергетика“, да ли броји 480 запослених или више, али и да се сви и званично сврстају у градски сектор, не може се тврдити да је 1.500 људи прекобројно.

Без кабинетских прерачунавања

Да ли је некада изречена „крупна“ цифра о прекобројнима требало да уплаши или стиша и покори запослене у јавном сектору града, остаје да се нагађа, а синдикални лидер Перашиновић признаје да су у минуле две-три године под сталним притиском. Упорно се говори о технолошком вишку, свако се преиспитује може ли се наћи на нежељеном списку.

– Овога момента охрабрује и одзив запослених, који су се претходних месеци добровољно изјаснили за одлазак из предузећа. Ако је вишак 261 запослени, када говоримо о комуналним предузећима знамо да су се у „Зеленилу“ за одлазак добровољно определила 22 радника, у „Водоводу“ 17, у „Градским пијацама“ 11 запослених, према мојим сазнањима 20 би требало да оде из градске управе, шесторо из предшколске установе, одређени број људи испуниће услове за пензионисање, прецизира Петрашиновић.

Синдикат комуналних делатности Крагујевца већ дуже време тражи да износ отпремнине буде 300 евра по години, као што су успели да изборе комуналци Београда. Саговорник подсећа, да је законом прописано да се запослени може определити за одређени републички просек, или просек сопствене зараде уколико му је то повољније.

– Када су нам услови недавно предочени, израчунали смо, за одлазак из предузећа добровољцу је понуђено 27.000 динара по години стажа.

Али, како закон каже – то је најмањи износ, упорно покушавамо да град као оснивач предузећа определи још по 9.000 динара за отпремнине. Долазимо до 36.000 динара или 300 евра по години, и вероватно ће одзив људи бити већи, не одустаје Петрашиновић.

Сазнајемо да ће Синдикат комуналних делатности наредних дана инсистирати да са градским челницима разговара управо оо отпремнинама, али и да се наметне као социјални партнер у наредном кораку – приликом одређивања критеријума о проглашењу технолошког вишка.

– Сачекаћемо и званични допис министарства, а након тога, опет према слову закона, град треба да одреди максимални број запослених у сваком предузећу, установи, агенцији. Како ће то протећи кључно је питање, а став синдиката је да нам нису потребне паушалне оцене, попут оних да је у „Водоводу“ вишак или 200, или 400 запослених, у „Градским пијацама“ 30, 50 или 70, „Градска гробља“ треба да напусти 40 запослених. Таквих изјава било је иу време претходне и садашње градске власти.

До максималног броја запослених у сваком предузећу мора се доћи израдом нове систематизације радних места, а то је у надлежности директора. Осим тога, закон о одређивању максималног броја запослених, предвиђено је, спроводи се у наредне три године. Упозорење синдиката је да такве одлуке не треба донети брзоплето, ио бројевима одлучивати кабинетски. Није то игра бројева, већ играње са људима који од свог рада хране породице, закључује Петрашиновић.

Текст: Александар Јокићевић
Извор: крагујевачке.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.