Кошутњак – плућа града

Кошутњак - плућа града, заборављени парк

Кошутњак… Свако од старијих Крагујевчана зна да су Пиварско Брдо и Кошутњак били омиљенији за недељне пикник проводе, шетње, одмарање чак и од Горњег касније Великог парка. Док је Пиварско брдо и до данас сачувало тај шмек и колико толико  уређено ( не рачунам лош рад око игралишта који је проузроковао клизиште… ) Кошутњак је препуштен зубу времена и класичном уништавању. Стаза за шетњу скоро да више и нема, до чувене Турске чесме једва се и стиже а сам простор око ње је више него у јадном стању. Један од значајнијих извора у граду је затворен земљиште око чесме које је више него подводно нам показује да је вода нашла неке друге путеве, подземне. Некада се са овог извора и град Крагујевац снабдевао водом за пиће. Назив Турска чесма остао је још из оног доба када су Турци из Јагодине за Крагујевац долазили најкраћим путем а то је преко Бешњаје и увек су ту код чесме одмарали и појили коње. Отуда остаде назив Турска чесма. Пут до некадашњег мотела Кошутњак малтене више и не постоји, уствари до шумског газдинства и некако се може стићи са јужне обилазнице лево  ( ако се иде из правца ауто пута ) скретање па неких стотинак метара макадамом и буквално се излази на капију фабрике. Од капије према мотелу асфалт је скроз пропао буквално рупа до рупе. Од некадашњег мотела и свега оног лепог око њега више нема ничега. Базен на коме су многи наши суграђани седамдесетих година тражили освежење од великих врућина је у катастрофалном стању. Дечији базен скоро да се и не може видети од корова и шибља. Мотел је класична руина, некада прелепа башта скоро и да не постоји, све што је могло да се однесе однето је, стиче се утисак да некоме одговара да ово пропадне и да га после приватизује за мале паре. Чувени бунгалови у шумици поред мотела изгледају још јадније а игралиште испод њих скоро а и не постоји, трава и шума полако узимају данак неодржавању. Изнад игралишта је стадион ФК Кошутњак и њихове просторије. Тај део је колико толико уређен само захваљујући ентузијазму људи који воде ФК Кошутњак. Некада давно је шумско газдинство у том потезу имало и мали зоо врт нешто налик Еко парку Илина вода. Поред стадиона стаза води на врх Кошутњак чувени Кошутњачки вис ( данас тај део зову Ново насеље а град се на ту страну баш проширио ). Са Кошутњачког виса су организовани они чувени школски кросеви са циљем на стадиону Кошутњака. Кошутњак  је прелеп а тотално неискоришћен. Док код старијих суграђана буди носталгију за неким лепим временима већина млађих и не зна где се он налази. Са једне стране и разумљиво, град се ширио, много људи је долазило у Крагујевац није имао ко да им покаже лепоте овог града тако да више никога и не треба кривити за основна незнања о свом граду или граду у који су дошли да живе…

КОШУТЊАК НЕКАД

Кошутњак је у власништву предузећа „Србија шуме“ тј власник свега наведеног је држава Србија која не дозвољава да се стање у Кошутњаку поправи или је неком главоњи из Београда битно да све то што више пропадне а он после да се појави као спасилац и све то купи за 2 динара. Град буквално нема ни једну могућност да нешто корисно уради за Кошутњак, чак је и стадион власништво „Србија шума“.
Листајући старе бројеве спортског листа „Темпо“ у рубрици времеплов пронашли смо податак да је тридесетих година прошлог века у Кошутњаку код Крагујевца организовано првенство Југославије у нордијском скијању и да је краљ Александар лично био покровитељ целе манифестације. Кажу да је и тада Кошутњак био сређенији него сада.
Супротно од Кошутњака тик до силоса постојала је шумица од милоште прозвана Топољак. У Топољаку се у летњим месецима играо најбољи баскет у граду, права хладовина од летњих жега. Топољак је платио данак изградњи јужне обилазнице мада нам никада неће бити јасно што, обилазница је са оне стране Бресничког потока а Топољак скроз супротно. Некоме на власти ( тада је на власти био ДС и чувени Влатко Рајковић градоначелник ) је изгледа сметао Топољак ко зна шта су ту планирали да праве… Данас нема ни јужне обилазнице (која је и добар део Кошутњака прегазила), ни Топољака, ни доброг баскета…
КОШУТЊАК САДА
Крагујевчани се према Кошутњаку опходе катастрофално не схватајући да би уништавањем тог шумског пространства смог из Заставе стигао ко зна докле…  Кошутњак је плуће града Крагујевца….

3 коментара на “Кошутњак – плућа града

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.