Крагујевац на мапи железничких коридор

Један од закључака Балканског форума у ​​Бечу је да ће пруга, која пролази кроз Крагујевац, бити уврштена на

Један од закључака Балканског форума у ​​Бечу је да ће пруга, која пролази кроз Крагујевац, бити уврштена на мапу железничких коридора Западног Балкана.

У склопу реконструкције Ибарског правца, траса од Лапова до Краљева биће електрификована, а пруга измештена из центра Крагујевца.

Некада веома важан, а затим деценијама занемарен железнички правац, који од чвора у Лапову води, преко Крагујевца, према Краљеву, Косовској Митровици и даље на југ, поново постаје део мреже балканских коридора, а тиме видљив и на европској мапи.

У складу са закључцима Балканског форума у ​​Бечу, из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Србије у крагујевачку градску управу стигла је најава електрификације деонице од Лапова до Краљева, у оквиру реконструкције правца према Косовској Митровици, вредне 200 милиона евра.

Најављујући, на основу разговора са функционерима Министарства да је реализација тог пројекта извесна, члан Градског већа за просторно планирање, урбанизам и изградњу, Верољуб Тифуновић, каже да ће Крагујевац инсистирати код надлежних да се комплетна документација што пре припреми.

Без обзира што је реч о државном пројекту, улога локалних институција биће кључна да се пронађе одговарајуће решење за измештање пруге из градског језгра.

Уз реконструкцију магистралног железничког правца кроз Шумадију и његовог позиционирања на мапи коридора Западног Балкана, као дела европске мреже, у плановима надлежног Министарства Крагујевац ће поново добити статус регионалног центра у Србији, какав имају Нови Сад и Ниш. Одлука о томе очекује се пре краја ове године.

извор: ртк

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.