Крагујевчани кријумчарили илегалне мигранте

Ухапшено девет особа, док су три особе у бекству

Припадници Министарства унутрашњих послова су, по налогу Тужилаштва за организовани криминал, а у склопу спровођења вишемесечне истраге у Заједничком истражном тиму формираном у складу са потписаним Споразумом о формирању Заједничке истражног тима између Србије, Мађарске и Аустрије, на подручју Београда, Крагујевца и Оџака извршили претрес станова и других просторија на 13 локација које користе организатори и припадници организоване криминалне групе.

Том приликом, ухапшено је девет особа: М.Х. (1988) из Пакистана, Т.К. (1977) из Хрватске, Д.Д. (1969), Н.П. (1960), М.П (1990) из Крагујевца, Г.Р. (1976) из Обреновца, П.К. (1949) из Лазаревца, Ж.Д. (1973) и Б.К. (1982) из ​​Београда, док се за три особе интензивно трага.

У претходном периоду, на територији Аустрије ухапшена је једна особа која је осуђена на 20 месеци затвора за кривично дело кријумчарења људи.

Сумња се да је ова криминална група, у периоду од априла до септембра 2015. године, на подручју Мађарске и Аустрије прокријумчарила више од 400 илегалних миграната – држављана Сирије, Авганистана, Сомалије, Еритреје и Ирака. Злоупотребљавајући њихов положај, ова група је наплаћивала 1.200 евра по илегалном мигранту за договорену релацију недозвољеног транзита из Београда ка Мађарској, односно Аустрији.

Илегални мигранти, углавном из азилних центара у Боговођи и Београду, кријумчарени су рутом Београд – Хоргош, одакле су преко тзв. зелене линије илегално пребацивани на територију Мађарске у реону места Морохолом, где су преузимани аутомобилима и комби возилима у групама од осам до 20 људи.

Приликом претреса станова и других просторија до сада је привремено одузето 273.610 евра и 1.700 америчких долара, док су блокирани банковни рачуни на којима се налази 79.000 евра, 4.000 америчких долара и 212.000 динара. Такође, одузети су: пиштољ, ваздушна пушка, око девет грама хашиша, одређена количина сасушене марихуане и три стабљике ове опојне дроге, аутомобил марке „пежо 308“ због сумње на фалсификат, 27 мобилних телефона, 26 сим картица, 6 уложака сим картица и таблет рачунар.

Против организатора и припадника ове групе биће поднета кривична пријава Тужилаштву за организовбани криминал због сумње да су извршили кривично дело недозвољен прелазак државне границе и кријумчарење људи, док ће за друга кривична дела кривичне пријаве бити достављене надлежним тужилаштвима.

Оставите коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.