Миодраг Томић, (Страгари, 17. мај 1888 – Чикаго, 1962),ваздухопловни поднаредник-пилот

трећи је наш школовани пилот авиона

Миодраг Томић, ваздухопловни поднаредник-пилот, трећи је наш школовани пилот авиона, са дипломом ФАИ број 1.026. Завршио је француску ваздухопловну школу „Блерио„, августа 1912. године. Рођен је 17. маја 1888. године у Страгарима недалеко од Крагујевца. Основну школу и нижу гимназију завршио је у Крагујевцу, а потом је 1905. године ступио у подофицирску школу.

Томић се обучавао у пилотској школи „Блерио“ која је била знатно тежа од школе „Фарман“, јер су питомци своја летачка знања и искуства стицали на авионима једноседима, па је процес обуке био знатно спорији. Али, Томић је све елементе обуке савладао успешно и већ августа 1912. године положио испит и добио диплому пилота. После повратка у Србију истакао се у извиђачким летовима у балканским ратовима 1913. године.

У Првом светском рату био је наш најуспешпији пилот. Први је учествовао у бомбардовању непријатељевих положаја и у ваздушним борбама. Оборио је три непријатељева авиона.

Крајем 1915. године при повлачењу Српске војске преко Албаније извршавао је борбене задатке око Скадра. У децембру 1915. и јануару 1916. године извео је десетак летова у веома сложеним метеоролошким условима, превозио рањенике и болесне, државну благајну, архиву и пошту. Приликом лета 23. јануара изнад града Љеша ветар је уништио његов авион.

Током Првог светског рата био је пилот и на Западном и на Солунском фронту. Са својим авионом спад учествовао је у пробоју Солунског фронта и после ослобођења отаџбине прелетео у Нови Сад. Томић је једини од првих шест наших пилота који је остао на дужности у ваздухопловству до Априлског рата 1941. године. За време Другог светског рата био је у заробљеништву, а потом је отишао у САД. Умро је у Чикагу 1962. године.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.