Написала прву прозну књигу и освојила награду

Виолета Томић из Крагујевца, која годинама пише поезију и кратке приче, написала је своју прву књигу под називом

Виолета Томић из Крагујевца, која годинама пише поезију и кратке приче, написала је своју прву књигу под називом „Бесмислена црвена флека“ и њоме освојила прву награду на недавном конкурсу ваљевског часописа за културу „Акт“.

На том конкурсу учествовало је више од 20 аутора из целе Србије, а Томићева, одлуком трочланог жирија, прво место и награду „Златно слово“ за најбољу објављену књигу кратке прозе у прошлој години дели са Аном Магдом и њеном књигом „Приче из безнађа“.

„И мени, као и већини уметника који нешто стварају свака награда је јако битна. Награде дају ветар у леђа, пружају сигурност у оно што уметник ради и ствара“ рекла је Томићева Танјугу.

Свака награда, додаје, јесте уствари потврда да то што уметник ствара је нешто што је добро, да је дело пронашло свој пут и своју публику.

Њена прва и, како каже, за сада једина књига „Бесмислена црвена флека“, објављена је прошле године у едицији „Ново Стабло“ крагујевачког Студентско-културног центра (СКЦ).

Објашавајући да воли да експериментише у разним правцима, Томићева каже да би се за књигу „Бесмислена црвена флека“ могло рећи да је један од тих експиремената- игра речи, конфузија, надреализам, неочекивани обрти на крају …

„Циљ ми је био да читаоце бацим у неко мало другачије размишљање“, каже Томићева и додаје да су јунаци или ликови књиге – баба Роге, вештице, демони, дигимони, покемони, душебрижници-душеразједачи, психички болесници, алкохоличари и добри момци-антисекиранти.

Томићева, која је члан књижевне Радонић СКЦ, победила је и на међународном фестивалу поезије у Крагујевцу, пре три године.

До сада је, како је навела, објављивала своје радове у разним фанзинима и синагогама, као иу часописима за културу „Акт“ из Ваљева, „Липар“ из Крагујевца и „Алма“ из Београда.

Прошле године освојила је две друге награде за поезију и кратку прозу на петом међународном фестивалу „Војислав Деспотов“, као и другу награду на седмом међународном фестивалу поезије и кратке прозе „Михаил Бабинка“ у Новом саду.

Томићева је јако поносна и на документарни филм под називом „Нови хендикеп“ Александра Алека Јовановића, који говори о непрофитној активности, о истрајаности, о томе колико су данас уметници у тешкој ситуацији.

Она је један од актера у том филму, који је освојио другу награду на фестивалу у Румунији у категорији дугометражног документарног филма и трећу награду у категорији интернационалног филма, а прошао је, навела је Томићева, и званичну селекцију фестивала у Риму и Америци.

Томићева је и један од оснивача надреалистичке уметничке групе „Пола Мачке“ и супруга је крагујевачког писца Ивана Томића Мистера, који је широј јавности Србије познат по томе што је својом „умрлице“ којом је облепио центар Крагујевца, позвао суграђане на књижевно вече и промоцију своје нове књиге „Тетреба и каракуке“.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.