Народна Библиотека Вук Караџић – Хералдика Обреновића

У среду, 28. јануара у 18 сати, на галерији Библиотеке одржће се предавање на тему "Хералдика Обреновића -

У среду, 28. јануара у 18 сати, на галерији Библиотеке одржће се предавање на тему „Хералдика Обреновића – од псеудохералдизма до савремене европске хералдике“. Предавач је господин Предраг Р. Јаковљевић.

У првом делу предавања посетиоци ће бити упознати са основама хералдике, а у другом делу ће моћи да виде и чују нешто више о грбовима и главним обележјима ближих и даљих чланова династије Обреновић. Такође ће моћи да виде јединствену слику дворског грба краља Александра Обреновића која се налази на барјаку који је краљ, за Васкрс 1896. године поклонио братству манастира Хиландар.

Хералдички обичаји, који су настали за време владавине цара Душана Силног, за време владавине династије Обреновић развили су се у снажну традицију која се до дана данашњег одржава и развија као наука.

Господин Предраг Р. Јаковљевић је потомак краљевске династије Обреновић, у директној линији преко брата кнеза Милоша, Јакова Обреновића. Своје порекло потврдио је судским решењем Суда у Горњем Милановцу, где је 2005. године добио званичан документ о свом пореклу.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.