Пионирска пруга у Шумарицама

Данас је скоро заборављена једна необична акција Народног фронта и народних власти у Крагујевцу педесетих година прошлог века

Данас је скоро заборављена једна необична акција Народног фронта и народних власти у Крагујевцу педесетих година прошлог века – изградња Пионирске пруге од великог парка до Шумарица. По угледу на Београд који је изградио пионирску пругу, у Кошутњаку, у Пионирском парку, и на Загреб, који је изградио пионирску пругу у Максимиру и у Крагујевцу се дошло на идеју да се изгради пионирска пруга од Вашаришта до Шумарица. У ствари, идеја је била некритички и идеалистички пренета из совјетске социјалистичке праксе, те се за децу и омладину граде атрактивни центри где ће се васпитавати у новом духу. Али то не умањује добронамерност и племенитост идеје.

На почетку изградње пруге крагујевачка Светлост је написала.

„То је била пета пионирска пруга у земљи. Када се заврши представљаће велику радост са нашим најмлађим – пионирима. У исто време, поред разоноде, пионири ће се упознати са разним техникама железница, а један део обучиће се да обавља све послове на железници: возовође, отправника возова, кочничара, скретничара итд“.

Пионирска пруга је била дугачка три километра. Почетна станица налазила се на месту где је сад Машински факултет а кретала се према Шумарицама секући укосо пут Крагујевц-Горњи Милановац и даље ишла трасом касније изграђеног ткз кружног пута и завршава се испод Ловачког дома који се налазио на месту данашњег хотела „Шумарице“.

Пруга је грађена свакодневним добровољним радом чланова Народног фронта свих  рејонских организација, а затим и бригадира омладинске бригаде прве и мешовите  гимназије, Средње медицинске,Средње техничке, Средње економске и учитељске школе, као и војника гарнизона у Крагујевцу. Пруга је пуштена у рад првомајских празника 1953. године.

Пионирска железница располагала је једном малом локомотивом узаног колосека и неколико вагона. Функционисала је на радост и атракцију деце годину-две, а затим због великих трошкова престала са радом.

Пионирска пруга

Пионирска пруга

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.