Поезија је елитна дисциплина духа – Милан Б. Поповић

Колумниста, рецезент, новинар, песник или .....

Интервју са Миланом Б. Поповићем, идејним творцем и аутором песама за компилацију „Хроночно неуморни“, која је изашла ове године и на којој су се појавила два крагујевачка уметника Александар Алек Јовановић и бенд ЧАРАС.Сведок сам ње. Свакодневно, јер добијам од издавачких кућа ЦД-ове, или од самих бендова, на рецензирање. Сцена је бројна, постоји, али се осећа криза ауторства и аутентичности, оригиналности. Многобројни бендови робују калупима жанра у сваком смислу. Када пишем ЦД рецензије за штампане и веб медије, тражим оно добро, оно квалитетно у раду бендова, посебно оних млађих, којима је медијска подршка и потврда квалитета, најпотребнија. Мислим да има мало публике која би поштено испратила толико велики број састава свих жанрова урбане културе.Уместо првобитно планиране нове, пете по реду књиге песама, наслова „Хронично неуморан“, ја сам одлучио да одем корак даље, и око својих стихова на двоструком ЦД-у ХРОНИЧНО НЕУМОРНИ окупим већ етаблиране, али и потпуно нове бендове и извођаче из свих држава бивше Југославије. Они су осмислили и снимили музику на моје стихове.Поезију сам спонтано почео да пишем 2005. године када је настала књига песама „Молитва тетовираног срца“. Нисам никад ни сањао ни планирао да будем и постанем – песник. То се догодило изненадно. Немам узоре, али приватно волим „Guns n roses“, на пример.Одвратно!!!Борим се како знам и умем. Сам контактирам медије, срећа па сами бендови у великој већини одлуче да сарађују самном, када им понудим уметничку сарадњу – не трговачку. Контактирам радио станице, штампу, медије, колеге новинаре. Немам менаџера ни ПР особу. Све то сам ја, сам себи, али и свим тим бендовима, поготово овим новијим.Све сам то побројано, али се највише и најлепше осећам под тим племенитим ореолом – песника. У поезији се осећам најкомотније и најслободније. Наравно, и музику волим. Она је моја прва љубав, а поезија је елитна дисциплина духа! Тако ја то доживљавам.Управо је изашао оригинал дупли ЦД „МИЛАН Б ПОПОВИЋ и хроничне неуморно„. Планирам да га промовишем на дуже стазе. Не треба журити, ни срљати пошто пото.Од хип хоп уметника на ЦД-у се налазе: Sky Wikluh, Vudu Popaj, Coa, Cantwait, Kruks, M.A.X., Solow и Flip Flop.Реге бендови заступљени на овој компилацији су: Del Arno Band, The Socks, Hornsman Coyote (Eyesburn), Elly Rasta Girl, Čaras и Subjektivni sud.Рок извођачи на ЦД компилацији су следећи: Бранко Радаковић, Мирослав Дукић (Тако), Зоран Маринковић-Бјесомар (Бјесови), Аутогени тренинг, Никола Чутурило, Монера, Сељачка буна, Hashish club, Алек, Бранислав Лазић, Broken Arrow, Dark Sky, Fault, Снови, Галома, Грим, Владимир Јакшић (Револвери) и Сеад Зеле Липовача (Дивље јагоде).Поред свих ових бендова на компилацији су се појавили и крагујевачки музичари и доносимо вам мини интервјуе са њима.

Фотограф: Јован Миљковић

Фотограф: Јован Миљковић

Сарадања је почела пре више година када сам у склопу моје ауторске тв емисије БАНГ ВИДЕО МАГАЗИН промовисао Миланову прву компилацију. После тога је Милан урадио рецензију за наш албум „Ритуал“ а касније и за „Пешчани сат“ . Остварили смо добар контакт и били смо на вези све ове године. Када је кренуо са прављењем другог цд-а позвао ме је и питао да направим музику на његов текст. Без неког размишљања сам пристао и настала је песма „Отуђен“.Миланово писање је ствар његовог импулса и одређеног момента.Мислим, можда грешим, да своје стихове напише у једном даху.Свиђа ми се тај његов меланхолични, мрачни тон и као аутор понекад је недоречен, што може да буде веома интригантно.

Ауторка: Анђелка Чакаревић

Ауторка: Анђелка Чакаревић

Могу само да кажем да је то што Милан ради веома храбро, човек својим средствима улазе у пројекат који није планиран да донесе профит у материјалном смислу. Колико ја знам Милана, а знам га највише кроз његове текстове, рекао бих да он ипак више цени духовну добит и да је овим пројектом свима нама донео нешто ново, нешто свеже и нас, мислим на Чарас, подстакао да радимо даље и да се више трудимо. Закључио бих, да су људи као што је Милан неопходни музичкој сцени јер управо они својим идејама подстичу креативност и рад код музичара.Сматрали смо да је та идеја веома добра, да је изузетна прилика за нас, текстови су нам се свидели а и сам његов приступ је толико пријатељски да једноставно нисмо могли да одбијемо. Пружио нам је шансу да се нађемо на официјалном издању, ми смо је искористили и срећни смо због тога. У име целог бенда, захваљујем се Милану на свему, надам се да смо испунили очекивања и надам се будућој сарадњи. Нама остаје да радимо и да се боримо даље.

Песник Милан Б. Поповић

Песник Милан Б. Поповић

Цео ЦД се може довнлоадовати сазваничног сајта www.MolitvaTetoviranogSrca.com који је идејно осмислио веб уметник Горан Костић, а све моје књиге и ЦД-ове илустровао изузетни графичар / сликар, Јакша Влаховић. Са Гораном Костићем, као и са Јакшом Влаховићем, имам изузетну вишегодишњу сарадњу, и – добро се разумемо!Пре објављивања овог двоструког ЦД остварења, снимљенo je пет видео спотова.Бранко Радаковић је снимио, режирао и монтирао спот, али и рецитовао текст песме „Убудуће не причај о будућности“ – Бранко Радаковић и Мирослав Дукић.У продукцији „Кан и Лингус“ Стерео Тип је снимио спот за песму „Последњи стих“.Hashish club, Београд, спот за песму „Живац“.Dark Sky – састав из Косовске Митровице је снимио спот за песму „ГЛАС“.Зоран Маринковић – Бјесомар је снимио, режирао и монтирао спот за песму „Истине мамлази крију (Батина)“ – Бјесомар и Милан Б. Поповић.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.