Постоји ли опасност од радиоактивних громобрана?

Иако је рок за уклањање радиоактивних громобрана истекао још у мају прошле године, у Крагујевцу су уклоњени са

Иако је рок за уклањање радиоактивних громобрана истекао још у мају прошле године, у Крагујевцу су уклоњени са стамбених и јавних површина, али су остали на фабричким крововима.

На крововима привредних објеката и установа у Крагујевцу налази се још 11 радиоактивних громобрана. Реч је углавном о бившим Заставиним фабрикама 21. октобар, Застава камиони, Оружје …

Другим речима фабрикама у реструктурирању, стечају, или фирмамам које имају финансијских проблема па нису могле да финансирају уклањање старих и постављању нових громобрана. Еколози, међутим, тврде да ти громобрани не представљају опасност, јер су физички заштићени у кругу фабрика.

„Пошто су сви ти громобрани који се налазе у Крагујевцу на фабричким постројењима значи да нема опасности да нека виша згада буде изнад њих да на тај начин утичу, значи нема, у самом том случају како они сада стоје нема опасности. Они имају дебелу заштиту од олова наниже и они практично зраче тај сноп зрачења је усмерен навише ка небу тако да грађани немају бојазни и не постоји опасност по људско здравље „, каже Драган Маринковић, шеф Службе за заштиту животне средине.

Еколози подсећају на опасност у случају неовлашћене и нестручне демонтаже старих громобрана.

„Када се скидају ти громобрани онда то мора да ради овлашћена организација у овом случају код нас у Крагујевцу је био ангажован Институт из Винче и они су имали стручне екипе и специјализована возила и само на тај начин сме да се ради демонтажа“, каже Драган Маринковић , шеф Службе за заштиту животне средине.

Град Крагујевац је, од 2009. године када је на снагу ступио Закон о заштити од јонизујућег зрачења издвојио више од 750.000 динара за демонтажу 4 громобрана са стамбених зграда. Локална самоуправа није имала обавезу да финансира уклањање громобрана, али кажу због безбедности грађана помогли су скупштинама станара да реше тај проблем.

Извор: ртс.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.