Представљен извештај саветника за права пацијената

Чланови Савета за здравље, упознати су на данашњој седници са тромесечним и шестомесечним извештајем саветника за права пацијената.

Чланови Савета за здравље, упознати су на данашњој седници са тромесечним и шестомесечним извештајем саветника за права пацијената. На овој седници, утврђен је и план активности на изради Стратегије развоја примарне здравствене заштите града Крагујевца које ће бити реализоване преко Савета за здравље.

Доступност здравствене заштите, право на квалитет пружања здравствене заштите, право на поштовање пацијентовог времена и право на увид у медицинску документацију у делу права на копију медицинске документације за умрлог пацијента на коју имају право чланови уже породице, неки су од најчешћих проблема на које су се у претходном периоду пацијенти жалили заштитници права пацијената, Весни Стевановић.

У претходном шестомесечном периоду, од априла до септембра, највише пацијената обратило се због повреде права на доступност здравствене заштите, што значи да су били онемогућени да у законом и правилником предвиђеном року, закажу први специјалистички преглед и остваре своја права из области здравствене заштите. Друго право, на чије кршење су се пацијенти жалили односило се на квалитет права пружања здравствене услуге у смислу нехумног односа према пацијентима од стране здравствених радника и здравствених сарадника, нељубазности, угрожавања тог партнерског односа између пацијента и здравственог радника, затим пружање информације о њиховим правима, на који начин да рефундирају лекове које су купили а налазе се на позитивној А листи.

Иначе у претходном шестомесечном периоду, од априла до септембра, поднето је 45 приговора, слично као и у претходном шестомесечном периоду, међутим, у овом извештајном периоду, иако је број поднетих приговора истоветан, повећан је проценат основаности, у претходном периоду је био око 45%, а сада је око 56% – каже Весна Стевановић.

Велики број пацијената који нису житељи Крагујевца обратио се са проблемом приликом заказивања специјалистичких прегледа или одређених дијагностичких метода, посебно магнетне резонанце и рада шалтера за заказивање чије су бројеве добили од здравствених радника или се налазе на званичном сајту КЦ, а на које се нико не јавља. Такође, саветнику је указано на проблем на Клиници за гинекологију и акушерство када је реч о заказивању дабл и трипл тестова код ризичних трудноћа ван оптималног рока, а то је 16-18 недеља трудноће.

Када је реч о тромесечном  извештају који се односи на период од јула до септембра, резултат је 17 приговора, од којих је 11 основаних, 2 неоснована, 2 нерешена, а за 1 приговор није се могла утврдити основаност, док је за 1 приговор утврђена је ненадлежност саветника. Пет приговора односило се на Дом здравља, десет приговора на Клинички центар, Завод за хитну медицинску помоћ 1 и на Геронтолошки центар 1.

Према речима Весне Стевановић, пацијентима се помагало и саветодавно и тенденција у наредном периоду је управо та да се пацијентима помаже на тај начин, да се поднесе мање приговора, а да се проблеми реше. Саветница је истакла изванредну сарадњу са директорима здравствених установа осим у слуцају једне приватне праксе, који  се труде да у законском року доставе информације у вези са поднетим приговором, а ако се ради о основаности приговора доставе и решење о предузетим мерама у вези са тим.

Савет за здравље руководиће процесом израде Стратегије развоја примарне здравствене заштите за период 2016-2020. Најпре је утврђен план активности и приступиће се формирању радних група.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.