Пропао посао наменске индустрије за купца у Египту, вредан 15 милиона долара

Извозни посао наменске индустрије за купца у Египат, вредан 15 милиона долара, пропао је зато што фабрика није

Извозни посао наменске индустрије за купца у Египат, вредан 15 милиона долара, пропао је зато што фабрика није успела да коригује недостатке које је купац приметио.

Према уговореном послу, требало је да се прода 50.000 пиштоља ЦЗ 99 који се производе у Крагујевцу. Како „Блиц“ сазнаје из поузданих извора у фабрици, два пута је купац прегледао узорке оружја које је направљено и тражио да се направе корекције, али то није урађено. Замерке се чувају као најстрожа тајна, али се претпоставља да су се односиле на дизајн јер је ово оружје у свету познато по свом квалитету, поузданости и убојитости.

Министар Гашић потврдио је за „Блиц“ да партнер из Египта није хтео да прими од „Заставе оружје“ робу, 50.000 пиштоља, због лошег квалитета. Он прецизира да је реч о роби која је произведена 2011. и да иако је проблем „саниран“ и нема конкретне финансијске штете, „Застава“ је овим ризиковала лоше референце код купца, што је можда и већи проблем.
– Зато ја инсистирам да се кроз дисциплински поступак утврди одговорност и нађе извршилац у фабрици, како се тако нешто не би више поновило. Прошле године смо сменили директора у „Застави“ и ово свакако намеравам да истерам до краја јер се такве ствари у фабрици не смеју дешавати – каже Гашић.

Он напомиње да је партнер из Египта пре седам месеци одбио да прими ову испоруку због лошег квалитета, због чега су им на крају уважене све рекламације и испоручена друга роба. На поменутим пиштољима потом су отклоњени недостаци и они ће ускоро бити продати другим купцима. У оба случаја послове је уговорио „Југоимпорт СДПР“.

Колико је ово оружје цењено говори податак да је Ирак, након пада Садама Хусеина, наручио 3.000 комада овог пиштоља, у специјалној обради. Првих 200 пиштоља је испоручено већ у септембру 2008. године. Гравиране пиштоље, црне боје, са цевима које су хромиране изнутра, рукохватима од полимера, у кутијама од ораховине, председник и премијер Ирака поклањали су уваженим гостима. Сваки комад је коштао 500 долара.

Ради без грешке у блату и у води

Због чега је ЦЗ99 оружје које користе полиције, војске и специјалне јединице јасно је потврђено на најстрожијим тестовима. После испаљених 65.000 метака, крагујевачки ЦЗ 99 је радио без грешке, што је 15 пута више од пиштоља осталих произвођача у тој класи. Тај пиштољ је радио иу блату, иу води, и на свим температурама у плусу и минусу.
Основа пиштоља ЦЗ 99 је од специјалне алуминијумске легуре, која се обрађује кроз тачно 1.000 операција на најсавременијим машинама. Остали делови, попут цеви, праве се од најквалитетнијег челика. Материјали за његову производњу се купују из Шведске, Црне Горе и Словеније. Пре него што се изнесе у продају, сваки комад се тестира у тунелу, метком који има 20 одсто јаче пуњење од стандардног. Испаљује се 18 метака, и када се подеси прецизност и потврди поузданост, тек онда иде у продају.

Омиљен међу политичарима

ЦЗ 99 је омиљени пиштољ све који траже поуздано оружје, које зауставља противника у месту „. Омиљен је и међу политичарима, а Слободан Милошевић је својевремено после бомбардовања 1999. године наручио извесну количину тих пиштоља са угравираним ликом генерала Небојше Павковића и поделио их заслужним сарадницима. ЦЗ 99 је купио и Борис Тадић, али и бивши командант НАТО Весли Кларк. Први круг обезбеђења бившег америчког председника Била Клинтона био је наоружан баш овим пиштољем који је направљен у Крагујевцу, а на обуку за руковање ЦЗ 99 су пре осам година дошли људи који обезбеђују нуклеарне електране у САД.

извор: Блиц, текст: Небојша Радишић, Бојана Јеловац, фото: Н.Раус

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.